ECO: Indexul european al politicilor de depistare a cancerului

Indexul european al politicilor pentru screeningul cancerului, lansat în cadrul European Cancer Summit 2024, adună cele mai recente date pentru a monitoriza progresul în domeniu.

Depistarea cancerului este un element cheie în lupta împotriva afecțiunilor oncologice. Implementarea celor mai bune practici de screening este esențială pentru detectarea precoce a bolii și creșterea șanselor de supraviețuire.

Acesta este motivul pentru care European Cancer Organisation (ECO), sub conducerea propriei Rețele de prevenire, depistare precoce și screening, a lansat ”Time to Accelerate: for Cancer Screening”. Acțiunea contribuie la asigurarea faptului că toate statele membre ale Uniunii Europene aderă la cele mai recente recomandări de screening ale Consiliului UE și că toți cetățenii europeni beneficiază de ele.

Indexul european al politicilor de depistare a cancerului se bazează pe o varietate de date existente din prima linie, inițiative și indicatori cheie de screening, clasificând 29 de țări europene în funcție de progresul lor în ceea ce privește obiectivele politicii de screening al cancerului.

Indexul este conceput pentru a:

  • Surprinde starea actuală a politicilor de screening pentru cancer în țările europene
  • Oferi o singură măsurătoare pentru a evalua progresele unei țări în politica de screening pentru cancer
  • Evidenția perspectivele de politică acționabile pentru a ajuta factorii de decizie

Rezultatele sunt acum disponibile, iar o analiză a datelor actuale din întreaga Europă dezvăluie:

1.Progresul în politica de screening al cancerului rămâne foarte variabil în Europa, scorul indicelui variind de la peste 90% în Slovenia și Portugalia până la sub 35% pentru România și Bulgaria - evidențiind nevoile urgente de investiții.

2.Implementarea screeningului cancerului pe baze populaționale este încă incompletă, deoarece unele țări europene nu reușesc să implementeze programele recomandate din 2003 – dăunând accesului cetățenilor la depistarea precoce a cancerului și șanselor lor de supraviețuire în urma bolii.

3.Lipsa screeningului înseamnă inegalități sociale semnificative în accesul la depistarea precoce a cancerului în funcție de venit, educație și zona rezidențială, care sunt cele mai mari în țările fără programe organizate

4.Germania se situează sub media UE în ceea ce privește screeningul cancerului colorectal din cauza aderării foarte scăzute la acest program

5.Grecia a obținut un scor mai mare la screeningul cancerului de sân, pe care specialiștii îl atribuie strategiilor puternice de comunicare și a utilizării inovatoare a screeningului mobil

6.Tot mai multe țări încep să testeze noi programe de screening pentru cancerul pulmonar și de prostată, Croația fiind un lider notabil în UE în ceea ce privește screeningul cancerului pulmonar.

Indexul european al politicii de screening al cancerului va fi un instrument viu, în creștere, ce evoluează pe măsură ce devin disponibile surse de informații despre depistarea cancerului.

„Cu cât este detectat mai devreme un cancer, cu atât sunt mai mari oportunitățile de supraviețuire și recuperare. Cu toate acestea, este încă șocant să vedem lipsa de progres în depistarea cancerului în multe țări europene. Avem nevoie de acțiuni politice mai îndrăznețe din partea legiuitorilor, precum și de o abordare comună pentru a face cetățenii conștienți de importanța problemei. Sperăm că acest nou Index poate oferi un punct de referință pentru noi recomandări pentru a aduce politicile de screening pentru cancer la zi cu standardele europene”, a afirmat prof. Isabel Rubio, co-președinte al Rețelei de prevenire, detectare precoce și screening a ECO și viitor președinte (2026- 2027) al organizației.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente