Incidența cancerului va crește global cu 6-7%, cu peste 10% la cancerul gastric, de pancreas, pulmonar, hepatic și colorectal, atât la bărbați, cât și la femei.
În România sunt peste 400.000 de bolnavi de cancer. Anual, sunt înregistrate aproape de 100.000 de noi cazuri de pacienți diagnosticați cu o boală oncologică, precum și aproape 54.000 de decese. La femei, principalele forme de cancer sunt cele de sân, colorectal și de col uterin. La bărbați, în România, primele trei localizări ale cancerului sunt cancerul pulmonar, cancerul de prostată și colorectal. ”Din nefericire, proiecțiile pentru România arată o creștere a incidenței cazurilor de cancer. Pentru perioada 2020-2040, incidența va crește global cu 6-7%, cu peste 10% la cancerul gastric, de pancreas, pulmonar, hepatic și colorectal, atât la bărbați, cât și la femei. La noi în țară, afecțiunile oncologice sunt caracterizate de o rată standardizată pe vârstă a mortalității mai mare decât media UE în 2020, de lipsa unor programe sistematice de screening și de numeroase provocări pentru pacienți și aparținători. Este nevoie de măsuri urgente în toate aspectele managementului bolii, de la prevenție, screening, diagnostic, acces la tratament și sprijin psihosocial, deoarece statisticile nu sunt deloc încurajatoare”, a declarat dr. Răzvan Curcă, președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), pentru revista Politici de Sănătate.
Potrivit acestuia, provocările pacientului oncologic din România sunt multiple: ”de la acces la diagnostic la programe de educație, prevenție și screening, până la acces la timp la medicamente. În plus, traseul pacientului poate fi de multe ori anevoios, există discrepanțe mari de acces la îngrijiri medicale în funcție de domiciliul pacientului. La fel, între rural și urban. Accesul la servicii de diagnostic al cancerului este extrem de variabil și cu un gradient înalt de inechitate, în special din cauza concentrării acestor servicii în orașele mari cu centre universitare medicale și a furnizării fragmentate, fără trasabilitate, a acestor servicii. De asemenea, abordarea multidisciplinară a pacientului cu cancer, deși a înregistrat progrese în ultima perioadă, încă nu putem spune că este regula în managementul pacienților oncologici”.