Cancerul de sân, de col uterin și ovarian sunt principalele tipuri de cancer la femei în România. Mortalitatea prin cancer la femei este peste media UE, deși incidența generală este mai scăzută (conform Centrului National de Supraveghere a Bolilor Netransmisibile).
”Din păcate, România se află pe ultimele locuri în UE la screening pentru cancere feminine. Costul tratamentului în stadii avansate este de trei ori mai mare decât al tratamentului în stadii incipiente. Screeningul populațional poate crește șansele de supraviețuire cu 30% la cancerul de sân. Mortalitatea ar putea scădea cu 10% în 10 ani dacă se implementează la nivel național screeningul. Costul mediu de tratament oncologic scade cu 22%. Investiția estimată pentru un program național de screening cancer de sân este de 29 milioane euro/an”, a declarat dr. Daniela Zob, manager Institutul Oncologic București ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”, în cadrul conferinței ”Sănătatea femeii. Gender medicine”, organizată de revista Politici de Sănătate la Palatul Parlamentului.
Potrivit datelor prezentate, doar 9% dintre femeile eligibile au participat la screeningul pentru cancer de sân în 2019, în 36 de județe nu s-a făcut niciun serviciu de screening pentru cancer de col uterin decontat de stat, iar în 5 județe nu s-a făcut nicio mamografie decontată de stat în 2024. Programele pilot acoperă doar o parte din populație, cu accent pe grupurile vulnerabile