Digitalizarea sănătății: accesul la datele medicale și cloudul guvernamental

Digitalizarea sistemului de sănătate nu este doar o miză de productivitate, digitalizarea înseamnă, de fapt, modernizare economică. ”Cu cât vom reuși să accelerăm digitalizarea sistemului de sănătate românesc, cu atât vom reuși să salvăm mai multe vieți”, a afirmat ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării, Sebastian Burduja, în cadrul dezbaterii ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijirii pacienților bolnavi de cancer.

Potrivit acestuia, sănătatea este cea mai dificilă zonă de digitalizat sau de transformat digital, pentru că vorbim de cele mai sensibile date cu putință.

”Întotdeauna când discutăm despre datele cetățenilor trebuie să punem în balanță, pe de o parte, libertatea fiecărui individ și, pe de altă parte, securitatea acestor date. Este un echilibru greu de făcut în general, pentru că, pe de o parte, cu cât avem acces la mai multe date, cu atât putem avea tratamente mai bune, pe de altă parte, cu toții ținem la protecția datelor noastre personale, cu atât mai mult când e vorba de sănătatea noastră, a celor dragi și dorim ca aceste date să rămână strict private. Din punctul nostru de vedere și aici tot tehnologia este soluția. Cloudul guvernamental – proiect de aproape 600 milioane de euro - promite să pună toate datele românilor, inclusiv date privitoare la sistemul de sănătate, într-un loc sigur, să nu mai stea pe servere suprasolicitate, ci în centre de date foarte securizate și să nu poată fi pierdute. Mai mult decât atât, accesul la aceste date este jurnalizat –o premieră europeană în materie. Ori de câte ori statul accesează datele din cloud, persoanele vizate au dreptul să știe și vor fi notificate, iar acest acces nu poate fi șters”, a explicat ministrul Sebastian Burduja.

El a mai spus că transformarea digitală a sănătății din România trebuie să urmărească două paliere: al pacientului și a medicului. ”Palierul pacientului înseamnă cum digitalizăm sistemul pentru a-i fi bine pacientului român, pentru a ajunge cât mai ușor în spital, pentru a avea acces la cele mai bune tratamente, pentru a avea modulele acestea de big data care să ne indice care sunt cele mai eficiente tratamente, metode etc. Al doilea palier este al medicului. Dacă noi o să creăm sisteme digitale prin care îl punem pe medic să facă muncă de funcționar, n-o să ne fie bine. Medicul trebuie să se ocupe de a trata pacienții, nu de a completa o birocrație care se mută din offline în online. Tebuie să gândim sisteme care au această componentă de ușurință în utilizare”, a concluzionat Sebastian Burduja.

Dezbaterea ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer” a fost organizată, pe 24 noiembrie 2022, de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în scopul de a găsi acele soluții care să ajute la creionarea viitorului sănătății digitale în oncologie. Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul” (www.cancer-plan.ro).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente