DIGICORE - consorțiu internațional pentru crearea unei infrastructuri de cercetare în oncologia de precizie

Domeniul cercetării oncologice de precizie se mișcă rapid - tehnologiile în evoluție, cum ar fi procesarea limbajului natural, inteligența artificială și standardele precum Observational Medical Outcomes Partnership (OMOP), oferă noi oportunități interesante pentru cercetătorii în domeniul cancerului. Cu toate acestea, pentru a realiza pe deplin promisiunea oncologiei de precizie, sunt necesare subgrupuri rare de pacienți, iar acestea, la rândul lor, necesită date din cohorte foarte mari de pacienți.

Aceasta este filozofia care motivează Digital Institute for Cancer Outcomes Research (DIGICORE) -  o rețea de cercetare paneuropeană, care cuprinde 40 de centre oncologice din 17 țări, creată pentru a transforma cercetarea rezultatelor în oncologia de precizie. O prioritate de bază este de a face datele disponibile la scară largă, prin utilizarea normalizării datelor cu ajutorul tehnologiei. DIGICORE are o viziune clară cu privire la modul în care va realiza acest lucru și și-a publicat recent foaia de parcurs în Nature Medicine (Mahon et al, 2024, https://www.nature.com/articles/s41591-023-02715-8). Abordarea este axată pe un set minim de date pentru a descrie în mod adecvat cancerul, susținută de tehnologii precum NLP, aliniată la standardele OMOP și care protejează pe deplin confidențialitatea.

Împreună, aceste componente stau la baza "DigiONE", o rețea digitală de oncologie pentru Europa. Un proiect pilot cu șase centre este în curs de desfășurare, iar DIGICORE a primit recent o subvenție substanțială pentru investiții interregionale în inovare (I3) din partea Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a extinde această rețea la aproape 20 de centre sau la 80.000 de noi diagnostice de cancer pe an. Pentru prima dată, aceste centre au posibilitatea de a vedea o modalitate practică, utilă din punct de vedere clinic, de a digitaliza gestionarea calității îngrijirii oncologice. Prof. Geoff Hall, Chief Clinical Data Officer pentru HDR-UK, a explicat: "Am prezentat recent abordarea comunității britanice și, pentru prima dată, alte spitale din Marea Britanie au putut vedea cum se poate implementa Cancer OMOP într-un mod practic, util din punct de vedere clinic și controlat pentru a digitaliza managementul calității îngrijirii oncologice."

Cu toate acestea, tehnologia în sine nu este suficientă pentru a transforma cercetarea europeană în domeniul cancerului. În jurul acestei tehnologii este nevoie de oameni cu abilități pentru a construi, întreține și utiliza OMOP pentru cercetarea cancerului. În acest scop, DIGICORE lansează un program de formare privind metodele de cercetare, tehnologia și competențele de conducere. Acesta se bazează pe programele-pilot derulate la nivel intern la DIGICORE, iar acest nou program este acum deschis pentru alte persoane care doresc să se înscrie.

Programul se numește IQVIA-DIGICORE Early Career Leadership Programme for OMOP ("IDEAL4OMOP"). Acesta este dedicat formării următoarei generații de cercetători în domeniul cancerului din Europa pentru colaborări mari, internaționale de cercetare a rezultatelor. Programul nu acoperă doar competențele tehnice necesare pentru a concepe și a conduce un studiu OMOP pentru cancer, ci și competențele de conducere și de management necesare pentru colaborări complexe - competențe despre care mulți conducători clinicieni recunosc că sunt rareori predate bine, sau chiar deloc.

Pe lângă formarea online și în persoană, o componentă cheie a programului va fi experiența practică de lucru la un studiu internațional OMOP, pentru care echipele de succes vor avea la dispoziție o finanțare de până la 300.000 de euro. Echipele care finalizează programul vor fi parcurs un întreg proces, de la dezvoltarea conceptului de studiu până la un studiu complet finalizat cu rezultate de cercetare. Prin urmare, aceste echipe se află într-o poziție solidă pentru a obține fonduri suplimentare din alte surse.

Programul va începe în primăvara anului 2024 și în prezent se recrutează. Acesta este conceput pentru o serie de discipline: clinică, patologie, știința datelor și managementul cercetării - singura condiție prealabilă fiind un interes puternic și un angajament față de cercetarea în domeniul cancerului. Prin participarea la program, participanții vor avea ocazia nu numai să își dezvolte competențele, ci și să își creeze o rețea internațională de cercetători cu aceleași idei și să dobândească experiență în planificarea și realizarea de studii OMOP.

IDEAL4OMOP se bazează pe cursul de formare de succes IDEAL4RWE, care s-a desfășurat în 2022-23 cu 4 echipe de studiu și peste 30 de participanți. Aceste studii sunt în prezent în curs de elaborare, iar echipa de cancer la cap și gât a prezentat recent studiul lor de cinci centre ca poster la ESMO 2023 - cu ambiția de a construi pe baza acestui succes și de a recruta alte patru centre. În plus față de programul IDEAL4OMOP, DIGICORE mobilizează, de asemenea, grupuri de lucru pentru a atrage oncologi mai tineri și oameni de știință în domeniul datelor pentru a contribui la crearea și utilizarea unei infrastructuri digitale de cercetare în toată Europa.

Pentru a afla mai multe despre aceste oportunități și pentru  înscriere la un seminar introductiv fără obligații privind IDEAL4OMOP, cei interesați pot să contacteze training@digicore-cancer.eu

Sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente