Diagnosticul oncologic corect și complet, în maximum 14 zile

Dana Stanculeanu - diagnosticul oncologic

Diagnosticul oncologic. Odată cu lansarea Planului European de Combatere a Cancerului, vorbim în permanență de prevenție și diagnostic precoce, ca modalități de a reduce povara asociată afecțiunilor oncologice.

Diagnosticul oncologic, în maximum 14 zile. Însă, pentru ca aceasta chiar să se întâmple, este nevoie de multă muncă, de unele adaptări și de multe îmbunătățiri pentru a putea spune că am făcut tot ce se putea pentru bolnavul de cancer din România. Conf. dr. Dana Stănculeanu, șef Secție Oncologie medicală 1, Institutul Oncologic  „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București, președinte Comitet Director Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), atarage atenția că efectele pe termen scurt al diagnosticării precoce și tratării adecvate și la timp a afecțiunilor oncologice presupun câteva aspecte esențiale.

”Efectele pe termen scurt presupun ca diagnosticul oncologic să fie corect și complet, realizabil într-un interval care să nu depășească 14 zile. Presupun să cunoaștem stadiul corect al bolii, să avem un diagnostic patologic de certitudine, cât și molecular, cu toate elementele necesare stabilirii rapide a prognosticului și a predicției răspunsului la tratament, elemente necesare unei comisii multidisciplinare care să realizeze managementul bolii la momentul diagnosticului și pașii care trebuie urmați. Dacă ne referim la acțiuni pe termen scurt, atunci costurile vor fi foarte mari, dar rezultatele vor compensa costurile, iar beneficiul va fi atât al pacientului, cât și al societății”, a explicat specialistul într-un interviu acordat revistei Politici de Sănătate- ediția specială dedicată Oncologiei.

În ceea ce privește speranța de viață, aceasta poate să ”meargă cu supraviețuiri de la 70-80%  până la 100% la cei care au descoperit boala în stadii incipiente, curabile de boală, însă totul diferă în funcție de stadiul bolii, de factorii de prognostic ai fiecărui individ în parte. După cum aminteam, speranța de viață poate să fie de câteva luni sau ani, depinzând de localizare pentru boala metastazică, sau putem vorbi chiar de vindecare pentru diagnosticul pus în stadiile curabile ale bolii.

Interviul complet poate fi citit AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente