Diagnosticarea cancerului prin prezentări la Urgență scade șansele de supraviețuire

diagnostic urgență

Mai mult de o treime dintre cancerele din Marea Britanie sunt descoperite după ce pacienții sunt transportați de urgență la spital, relevă un nou studiu condus de cercetători ai UCL.

Studiul a constatat, de asemenea, că țările cu o incidență mai mare a acestor prezentări de urgență au înregistrat rate de supraviețuire mai scăzute pentru pacienți. Publicat în The Lancet Oncology, studiul a analizat peste 850.000 de cazuri de cancer înregistrate între 2012 și 2017 în Australia, Canada, Danemarca, Noua Zeelandă, Norvegia și Marea Britanie. Acesta a comparat datele privind o serie de forme diferite de cancer, modul în care au fost descoperite și rezultatele acestora. Cancerele pacienților au fost descoperite în situații de urgență în 37% din cazuri în Anglia, 37,4% din cazuri în Țara Galilor și 38,5% din cazuri în Scoția.

Pacienții din Irlanda de Nord, unde a fost utilizată o procedură de contabilizare diferită, au avut o rată de 27,9% de prezentări în regim de urgență. Dintre țările studiate, doar Noua Zeelandă a avut o rată mai mare decât Marea Britanie de depistare a cancerelor la urgență - de 42,5%. Norvegia a avut cea mai apropiată rată de cea a Regatului Unit - 36,5%. Cea mai mică rată din studiu a fost înregistrată în statul australian Victoria, cu 24%, ceea ce, potrivit autorilor, indică faptul că diagnosticarea precoce a cancerului lipsește și trebuie îmbunătățită la nivel global.

Prezentările la urgență- o problemă globală

”Acesta este primul studiu populațional care a analizat vreodată diagnosticarea cancerului prin prezentări de urgență la nivel internațional și care a examinat legătura dintre acestea și supraviețuire. Ne-a oferit informații valoroase despre ce pacienți și ce tipuri de cancer sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate după o internare de urgență în spital. Pacienții vulnerabili - cei mai în vârstă sau cu boli avansate - sunt afectați în mod disproporționat în întreaga lume. Datele ne spun că prezentările la urgență sunt o problemă globală - și nu sunt concentrate într-o singură țară sau într-un singur sistem de sănătate. O mai bună prevenire a cancerului, depistarea acestuia prin screening sau diagnosticarea lui la scurt timp după apariția simptomelor poate contribui la scăderea prezentărilor de urgență și la reducerea numărului de decese cauzate de cancer. Acest mesaj este valabil pentru Canada, Europa și Oceania, precum și pentru Regatul Unit”, a afirmat prof. Georgios Lyratzopoulos (Institutul de Epidemiologie și Sănătate al UCL), cercetător principal.

2023- mai puțin de 5% din cazurile de cancer diagnosticate prin prezentări la urgență

Studiul a fost realizat de către International Cancer Benchmarking Partnership, o colaborare la nivel global între clinicieni, cadre universitare, factori de decizie și experți în date pentru a produce recomandări de cercetare și politici, găzduită de organizația caritabilă Cancer Research UK.

"De luni de zile am avertizat că supraviețuirea în cazul cancerului ar putea să fie influențată de pandemie. Marea Britanie este deja în urmă în ceea ce privește supraviețuirea în cazul cancerului - acest studiu ne ajută să înțelegem de ce, arătând că țările cu un nivel mai ridicat de prezentări de urgență au o supraviețuire mai scăzută. Dacă dorim să construim un serviciu de cancer de talie mondială, trebuie să învățăm de la țările comparabile și să ne asigurăm că mai puțini pacienți sunt diagnosticați cu cancer după o vizită la urgență. Am dori să vedem că guvernanții britanici iau măsuri îndrăznețe în acest sens în cadrul planurilor de combatere a cancerului - astfel încât, până în 2032, mai puțin de 5% din cazurile de cancer să fie diagnosticate pe căi de urgență", a afirmat și Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK.

Planurile de combatere a cancerului- accent pe diagnosticarea timpurie

În mediul medical există îngrijorarea că pandemia de COVID-19 a înrăutățit probabil situația, deoarece a făcut mai dificilă vizita la medic pentru depistările de rutină, precum și accesul la testare.

Dr. John Butler, International Cancer Benchmarking Partnership și chirurg specializat în cancer ovarian, a menționat că "în întreaga lume, pandemia a pus la încercare sistemele de sănătate. În Marea Britanie, accesul la asistența medicală primară și la testele de diagnosticare a fost redus, iar screening-ul a fost pus pe pauză. Acest lucru înseamnă că unele tipuri de cancer, în special cele cu simptome vagi și nespecifice, ar fi putut trece neobservate. Planurile de combatere a cancerului din Marea Britanie trebuie să acorde prioritate diagnosticării timpurii. Pentru a avea mai multe șanse de a învinge cancerul, oamenii trebuie să fie tratați cât de timpuriu posibil. Cancerele diagnosticate pe rutele de urgență sunt adesea mai avansate decât cele depistate în urma trimiterii de la medicul de familie sau prin screening. Acest lucru poate afecta șansele unei persoane de a supraviețui cancerului și afectează tipul de tratament care îi este oferit. Din nefericire, văd adesea acest lucru în cazul cancerului ovarian, unde aproximativ o treime dintre pacienți sunt diagnosticați după ce sunt internați în spital."

Cercetătorii au mai spus că speră ca acest studiu să evidențieze necesitatea unei mai bune conștientizări a simptomelor timpurii ale cancerului de către pacienți, precum și a reducerii barierelor în calea depistării cancerului și a creșterii capacității de diagnosticare timpurie a acestuia în cabinetele medicale și în spitale.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2022-04-uk-cancer-patients-emergencies.html

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente