Cancerul de sân – cel mai frecvent cancer în rândul femeilor

Cancerul de sân – cel mai frecvent cancer în rândul femeilor

Cancerul de sân este un tip de cancer care apare în ţesuturile sânului – de obicei la nivelul ductelor (tubulii care transportă laptele către mamelon) sau lobulilor (glandele care produc laptele). Afectează şi femeile şi bărbaţii, însă cazurile de cancer de sân sunt rare la sexul masculin. Celulele canceroase necontrolate invadează adesea alte țesuturi mamare sănătoase și pot călători către ganglionii limfatici de sub brațe. Ganglionii limfatici sunt o cale principală care ajută celulele canceroase să se deplaseze către alte părți ale corpului.

Populația afectată

Cancerul de sân afectează cel mai frecvent femeile în vârstă, majoritatea persoanelor având vârsta peste 50 de ani la momentul diagnosticului, însă 1 din 5 cazuri de cancer de sân se diagnostichează înainte de vârsta de 50 de ani. În rândul bărbaţilor, această boală apare arareori şi reprezintă în jur de 1% dintre cazurile de cancer de sân.

În UE, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, cu peste 400.000 de cazuri noi diagnosticate annual (la nivelul anului 2018).

În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziție cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9.629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi). În privința numărului de decese înregistrat în rândul femeilor prin cancerul mamar, acesta a fost în 2017 de 3.484, în creștere față de 2016 (3.457 decese).

Factori de risc în cancerul de sân

Există mai mulți factori care cresc riscul de a face cancer de sân. Cu toate acestea, prezența oricăruia dintre aceștia nu înseamnă că se va dezvolta cu siguranță boala. Unii factori de risc nu pot fi evitați, cum ar fi istoricul familial. Pot fi schimbați alți factori de risc, cum ar fi fumatul. Factorii de risc pentru cancerul de sân includ:

 • Vârstă. Riscul de a dezvolta cancer de sân crește odată cu îmbătrânirea. Majoritatea cancerelor de sân invazive se găsesc la femeile cu vârsta peste 55 de ani.
 • Consumul de alcool. Consumul de cantități excesive de alcool crește riscul.
 • Țesut mamar dens. Țesutul mamar dens face mamografiile greu de citit. De asemenea, crește riscul de cancer mamar.
 • Femeile albe au un risc de 100 de ori mai mare de a dezvolta cancer de sân decât bărbații albi, iar femeile negre sunt de 70 de ori mai predispuse să dezvolte cancer de sân decât bărbații negri.
 • Femeile care suferă de mutațiile genei BRCA1 și BRCA2 sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de sân decât femeile care nu suferă aceste mutații. Alte mutații genetice pot afecta, de asemenea, riscul de a face cancer de sân.
 • Menstruația timpurie. Dacă prima menstruație a avut loc înainte de vârsta de 12 ani, există un risc crescut de cancer de sân.
 • Naștere la o vârstă mai înaintată. Femeile care nu au primul copil până la vârsta de 35 de ani prezintă un risc crescut de cancer mamar.
 • Terapia hormonală. Femeile care au luat sau iau medicamente pentru estrogen și progesteron postmenopauză prezintă un risc mai mare de cancer de sân.
 • Riscul moștenit. Dacă o rudă apropiată de sex feminin a avut cancer la sân, există un risc crescut de dezvoltare a acestuia. Aceasta include mama, bunica, sora sau fiica ta. Dacă nu sunt antecedente familiale de cancer de sân, se poate dezvolta în continuare cancer de sân. De fapt, majoritatea femeilor care dezvoltă acest cancer nu au antecedente familiale ale bolii.
 • Menopauza târzie. Femeile care nu încep menopauză decât după vârsta de 55 de ani sunt mai predispuse să dezvolte cancer de sân.
 • Femeile care nu au rămas însărcinate sau care nu au dus niciodată sarcina până la termen au un risc mai mare să dezvolte cancer de sân.
 • Cancer de sân anterior. Dacă ați avut cancer la un sân, aveți un risc crescut de a dezvolta cancer și la celălalt sân sau într-o zonă diferită a sânului afectat anterior.

Simptomele cancerului de sân

Printre simptomele cancerului de sân se numără:

 • Un nodul în sân
 • Modificarea dimensiunii sau formei sânului
 • Apariţia unor gropiţe la nivelul pielii sânului sau îngroşarea ţesutului sânului
 • Retragerea mamelonului
 • erupţie pe mamelon
 • Secreţie care este eliminată prin mamelon
 • Umflarea subraţului sau un nodul în această zonă
 • Durere sau disconfort la nivelul sânului, care persistă
 • Înroşirea pielii
 • Îngroşarea pielii

Trebuie mers la medic în cazul în care apare oricare dintre aceste simptome. Este important de ţinut cont că aceste simptome nu sunt neapărat specifice unui cancer, ci se pot datora şi altor probleme medicale. Anumite simptome pot indica existenţa metastazelor – de exemplu, un nodul sau o umflare în regiunea axilei (subraţul), a sternului sau a claviculei poate fi un simptom al metastazelor ganglionare. Durerea prezentă la nivelul osului sau predispoziţia la fracturi poate indica prezenţa metastazelor osoase, în timp ce metastazele pulmonare provoacă simptome specifice prezenței infecţiilor pulmonare, tuse persistentă şi senzaţia de lipsă de aer.

Stadii

Cancerul de sân poate fi împărțit în etape în funcție de cât de mare este tumora sau tumorile și cât de mult s-a răspândit. Cancerele mari și / sau care au invadat țesuturile sau organele din apropiere se află într-un stadiu mai înalt decât cancerele mici și / sau încă conținute în sân. Pentru a stabili un cancer de sân, medicii trebuie să știe:

 • dacă acest cancer este invaziv sau neinvaziv
 • cât de mare este tumora
 • dacă sunt implicați ganglionii limfatici
 • dacă acest cancer s-a răspândit în țesuturile sau organele din apropiere

Cancerul de sân are cinci etape principale: etapele/stadiile 0-5.

Stadiul 0

Stadiul 0 este Carcinom ductal in situ (DCIS).  Celulele canceroase din DCIS rămân limitate la conductele din sân și nu s-au răspândit în țesutul din apropiere.

Stadiul 1

1A: tumoarea primară are o lățime de 2 centimetri sau mai mică, iar ganglionii limfatici nu sunt afectați.

1B: Cancerul se găsește în ganglionii limfatici din apropiere și fie nu există tumoare în sân, fie tumora este mai mică de 2 cm.

Stadiul  2

2A: tumora este mai mică de 2 cm și s-a răspândit la 1-3 ganglioni limfatici din apropiere sau este între 2 și 5 cm și nu s-a răspândit la niciun ganglion limfatic.

2B: tumora are între 2 și 5 cm și s-a răspândit la 1-3 ganglioni limfatici axilari (axila), sau este mai mare de 5 cm și nu s-a răspândit la niciun ganglion limfatic.

Stadiul 3

3A:

 • Cancerul s-a răspândit la 4-9 ganglioni limfatici axilari sau a mărit ganglionii limfatici mamari interni, iar tumoarea primară poate avea orice dimensiune.
 • Tumorile sunt mai mari de 5 cm, iar cancerul s-a răspândit la 1-3 ganglioni limfatici axilari sau la orice noduri ale sternului.

3B: O tumoare a invadat peretele toracic sau pielea și poate sau nu a invadat până la 9 ganglioni limfatici.

3C: Cancerul se găsește în 10 sau mai mulți ganglioni limfatici axilari, ganglioni limfatici în apropierea claviculei sau în ganglioni mamari interni.

Stadiul 4

Cancerul de sân în stadiul 4 poate avea o tumoare de orice dimensiune, iar celulele sale canceroase s-au răspândit în ganglionii limfatici apropiați și îndepărtați, precum și în organele îndepărtate.

Tipuri de cancer de sân

Există mai multe tipuri de cancer de sân și sunt împărțite în două categorii principale: „invazive” și „neinvazive” sau in situ. În timp ce cancerul invaziv s-a răspândit din canalele mamare sau glande în alte părți ale sânului, cancerul neinvaziv nu s-a răspândit din țesutul original. Aceste două categorii sunt utilizate pentru a descrie cele mai frecvente tipuri de cancer de sân, care includ:

 • Carcinom ductal in situ. Carcinomul ductal in situ (DCIS) este o afecțiune neinvazivă. Cu DCIS, celulele canceroase sunt limitate la canalele din sân și nu au invadat țesutul mamar din jur.
 • Carcinom lobular in situ. Carcinomul lobular in situ (LCIS) este cancerul care se dezvoltă în glandele producătoare de lapte ale sânului. La fel ca DCIS, celulele canceroase nu au invadat țesutul din jur.
 • Carcinom ductal invaziv. Carcinomul ductal invaziv (IDC) este cel mai frecvent tip de cancer de sân. Acest tip de cancer de sân începe în canalele de lapte matern și apoi invadează țesutul din sân. Odată ce cancerul de sân s-a răspândit în țesutul din afara canalelor de lapte, acesta poate începe să se răspândească în alte organe și țesuturi din apropiere.
 • Carcinom lobular invaziv. Carcinomul lobular invaziv (ILC) se dezvoltă mai întâi în lobulii sânului și a invadat țesutul din apropiere.

Alte tipuri de cancer de sân mai puțin frecvente includ:

 • Boala Paget a mamelonului. Acest tip de cancer mamar apare în canalele mamelonului, dar pe măsură ce crește, începe să afecteze pielea și areola mamelonului.
 • Tumora Phyllodes. Acest tip foarte rar de cancer de sân crește în țesutul conjunctiv al sânului. Majoritatea acestor tumori sunt benigne, dar unele sunt canceroase.
 • Acesta este cancerul care apare pe vasele de sânge sau vasele limfatice din sân.

Cancerul de sân inflamator

Cancerul de sân inflamator (IBC) este un tip de cancer de sân rar, dar agresiv. IBC reprezintă doar între 1 și 5% a tuturor cazurilor de cancer mamar. Cu această afecțiune, celulele blochează ganglionii limfatici din apropierea sânilor, astfel încât vasele limfatice din sân nu se pot scurge în mod corespunzător. În loc să creeze o tumoare, IBC face ca sânul să se umfle, să arate roșu și să se simtă foarte cald. Un sân canceros poate să prezinte pielea groasă, ca o coajă de portocală. IBC poate fi foarte agresiv și poate progresa rapid. Din acest motiv, este important să vă adresați imediat medicului dumneavoastră dacă observați simptome.

Cancer de sân triplu negativ

Cancerul de sân triplu-negativ este un alt tip de boală rară, afectând doar aproximativ 10 până la 20 la sută dintre persoanele cu cancer de sân. Pentru a fi diagnosticată ca fiind un cancer de sân triplu negativ, o tumoare trebuie să aibă toate cele trei următoare caracteristici:

 • Îi lipsesc receptorii de estrogen. Aceștia sunt receptori de pe celulele care se leagă sau se atașează la hormonul estrogen. Dacă o tumoare are receptori de estrogen, estrogenul poate stimula dezvoltarea cancerului.
 • Îi lipsesc receptorii de progesteron. Acești receptori sunt celule care se leagă de hormonul progesteron. Dacă o tumoare are receptori de progesteron, progesteronul poate stimula dezvoltarea cancerului.
 • Nu are proteine HER2 suplimentare pe suprafața sa. HER2 este o proteină care alimentează creșterea cancerului de sân.

Dacă o tumoare îndeplinește aceste trei criterii, este etichetată drept cancer de sân triplu negativ. Acest tip de cancer mamar are tendința de a crește și de a se răspândi mai repede decât alte tipuri de cancer mamar. Cancerele de sân triple-negative sunt dificil de tratat, deoarece terapia hormonală pentru cancerul de sân nu este eficientă.

Cancer de sân metastatic

Cancerul de sân metastatic este un alt nume pentru cancerul de sân în stadiul 4. Este cancerul de sân care s-a răspândit de la sân la alte părți ale corpului, cum ar    fi oasele, plămânii sau ficatul.

Cancer de sân masculin

Deși, în general, au mai puțină cantitate, bărbații au țesut mamar la fel ca femeile. Și bărbații pot face cancer mamar, dar este mult mai rar. Potrivit Societății Americane a Cancerului (ACS), cancerul de sân este de 100 de ori mai puțin frecvent la bărbații albi decât la femeile albe și de 70 de ori mai puțin frecvent la bărbații negri decât la femeile negre.

surse: https://www.healthline.com/health/breast-cancer, https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer.html, https://www.mayoclinic.org/

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente