Cancerul de sân – cel mai frecvent cancer în rândul femeilor
Cancerul de sân este un tip de cancer care apare în ţesuturile sânului – de obicei la nivelul ductelor (tubulii care transportă laptele către mamelon) sau lobulilor (glandele care produc laptele). Afectează şi femeile şi bărbaţii, însă cazurile de cancer de sân sunt rare la sexul masculin. Celulele canceroase necontrolate invadează adesea alte țesuturi mamare sănătoase și pot călători către ganglionii limfatici de sub brațe. Ganglionii limfatici sunt o cale principală care ajută celulele canceroase să se deplaseze către alte părți ale corpului.
Populația afectată
Cancerul de sân afectează cel mai frecvent femeile în vârstă, majoritatea persoanelor având vârsta peste 50 de ani la momentul diagnosticului, însă 1 din 5 cazuri de cancer de sân se diagnostichează înainte de vârsta de 50 de ani. În rândul bărbaţilor, această boală apare arareori şi reprezintă în jur de 1% dintre cazurile de cancer de sân.
În UE, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, cu peste 400.000 de cazuri noi diagnosticate annual (la nivelul anului 2018).
În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziție cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9.629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi). În privința numărului de decese înregistrat în rândul femeilor prin cancerul mamar, acesta a fost în 2017 de 3.484, în creștere față de 2016 (3.457 decese).
Factori de risc în cancerul de sân
Există mai mulți factori care cresc riscul de a face cancer de sân. Cu toate acestea, prezența oricăruia dintre aceștia nu înseamnă că se va dezvolta cu siguranță boala. Unii factori de risc nu pot fi evitați, cum ar fi istoricul familial. Pot fi schimbați alți factori de risc, cum ar fi fumatul. Factorii de risc pentru cancerul de sân includ:
Simptomele cancerului de sân
Printre simptomele cancerului de sân se numără:
Trebuie mers la medic în cazul în care apare oricare dintre aceste simptome. Este important de ţinut cont că aceste simptome nu sunt neapărat specifice unui cancer, ci se pot datora şi altor probleme medicale. Anumite simptome pot indica existenţa metastazelor – de exemplu, un nodul sau o umflare în regiunea axilei (subraţul), a sternului sau a claviculei poate fi un simptom al metastazelor ganglionare. Durerea prezentă la nivelul osului sau predispoziţia la fracturi poate indica prezenţa metastazelor osoase, în timp ce metastazele pulmonare provoacă simptome specifice prezenței infecţiilor pulmonare, tuse persistentă şi senzaţia de lipsă de aer.
Stadii
Cancerul de sân poate fi împărțit în etape în funcție de cât de mare este tumora sau tumorile și cât de mult s-a răspândit. Cancerele mari și / sau care au invadat țesuturile sau organele din apropiere se află într-un stadiu mai înalt decât cancerele mici și / sau încă conținute în sân. Pentru a stabili un cancer de sân, medicii trebuie să știe:
Cancerul de sân are cinci etape principale: etapele/stadiile 0-5.
Stadiul 0
Stadiul 0 este Carcinom ductal in situ (DCIS). Celulele canceroase din DCIS rămân limitate la conductele din sân și nu s-au răspândit în țesutul din apropiere.
Stadiul 1
1A: tumoarea primară are o lățime de 2 centimetri sau mai mică, iar ganglionii limfatici nu sunt afectați.
1B: Cancerul se găsește în ganglionii limfatici din apropiere și fie nu există tumoare în sân, fie tumora este mai mică de 2 cm.
Stadiul 2
2A: tumora este mai mică de 2 cm și s-a răspândit la 1-3 ganglioni limfatici din apropiere sau este între 2 și 5 cm și nu s-a răspândit la niciun ganglion limfatic.
2B: tumora are între 2 și 5 cm și s-a răspândit la 1-3 ganglioni limfatici axilari (axila), sau este mai mare de 5 cm și nu s-a răspândit la niciun ganglion limfatic.
Stadiul 3
3A:
3B: O tumoare a invadat peretele toracic sau pielea și poate sau nu a invadat până la 9 ganglioni limfatici.
3C: Cancerul se găsește în 10 sau mai mulți ganglioni limfatici axilari, ganglioni limfatici în apropierea claviculei sau în ganglioni mamari interni.
Stadiul 4
Cancerul de sân în stadiul 4 poate avea o tumoare de orice dimensiune, iar celulele sale canceroase s-au răspândit în ganglionii limfatici apropiați și îndepărtați, precum și în organele îndepărtate.
Tipuri de cancer de sân
Există mai multe tipuri de cancer de sân și sunt împărțite în două categorii principale: „invazive” și „neinvazive” sau in situ. În timp ce cancerul invaziv s-a răspândit din canalele mamare sau glande în alte părți ale sânului, cancerul neinvaziv nu s-a răspândit din țesutul original. Aceste două categorii sunt utilizate pentru a descrie cele mai frecvente tipuri de cancer de sân, care includ:
Alte tipuri de cancer de sân mai puțin frecvente includ:
Cancerul de sân inflamator
Cancerul de sân inflamator (IBC) este un tip de cancer de sân rar, dar agresiv. IBC reprezintă doar între 1 și 5% a tuturor cazurilor de cancer mamar. Cu această afecțiune, celulele blochează ganglionii limfatici din apropierea sânilor, astfel încât vasele limfatice din sân nu se pot scurge în mod corespunzător. În loc să creeze o tumoare, IBC face ca sânul să se umfle, să arate roșu și să se simtă foarte cald. Un sân canceros poate să prezinte pielea groasă, ca o coajă de portocală. IBC poate fi foarte agresiv și poate progresa rapid. Din acest motiv, este important să vă adresați imediat medicului dumneavoastră dacă observați simptome.
Cancer de sân triplu negativ
Cancerul de sân triplu-negativ este un alt tip de boală rară, afectând doar aproximativ 10 până la 20 la sută dintre persoanele cu cancer de sân. Pentru a fi diagnosticată ca fiind un cancer de sân triplu negativ, o tumoare trebuie să aibă toate cele trei următoare caracteristici:
Dacă o tumoare îndeplinește aceste trei criterii, este etichetată drept cancer de sân triplu negativ. Acest tip de cancer mamar are tendința de a crește și de a se răspândi mai repede decât alte tipuri de cancer mamar. Cancerele de sân triple-negative sunt dificil de tratat, deoarece terapia hormonală pentru cancerul de sân nu este eficientă.
Cancer de sân metastatic
Cancerul de sân metastatic este un alt nume pentru cancerul de sân în stadiul 4. Este cancerul de sân care s-a răspândit de la sân la alte părți ale corpului, cum ar fi oasele, plămânii sau ficatul.
Cancer de sân masculin
Deși, în general, au mai puțină cantitate, bărbații au țesut mamar la fel ca femeile. Și bărbații pot face cancer mamar, dar este mult mai rar. Potrivit Societății Americane a Cancerului (ACS), cancerul de sân este de 100 de ori mai puțin frecvent la bărbații albi decât la femeile albe și de 70 de ori mai puțin frecvent la bărbații negri decât la femeile negre.
surse: https://www.healthline.com/