De la 1 iunie, PET-CT fără aprobarea comisiei de experți din CNAS

Fotografie de la MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-computer-boala-imbolnavire-7088538/

Guvernul a aprobat, pe 24 mai 2023, actul normativ potrivit căruia, de la 1 iunie 2023, bolnavii cu recomandare de PET-CT să facă analiza doar în baza confirmării de înregistrare a formularului specific, care va avea o valabilitate de 30 zile calendaristice de la data emiterii.

Formularele specifice pentru realizarea investigaţiei PET – CT şi metodologia de transmitere a acestora în platforma informatică din asigurările de sănătate se vor aproba prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Până în prezent, accesul bolnavilor la investigaţia PET CT, investigaţie imagistică avansată utilizată pentru diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea afecțiunilor oncologice acordată în cadrul Programului naţional de PET-CT, se efectua numai în baza deciziei de aprobare emise de comisia de experţi de pe lângă CNAS, fapt ce conducea la întârzieri (generate de faptul că decizia de aprobare a tratamentului depindea de data ședinței comisiei de experţi) în aplicarea, de către medicii curanţi, a tratamentului corespunzător bolnavilor.

Eliminarea deciziei de aprobare a Comisiei de experţi de pe lângă CNAS și implicarea activă a medicului curant în selecţia bolnavilor eligibili vor conduce la identificarea mai rapidă a stadiului evolutiv al patologiei pentru care se recomandă investigaţia PET-CT şi stabilirea conduitei terapeutice optime în acord cu starea bolnavului.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente