De două ori mai multe cancere în Franța în ultimii 30 de ani

În 2023 ar trebui să se înregistreze peste 433.000 de cazuri noi de cancer în Franța! Această estimare provine din cel mai recent Buletin Epidemiologic Săptămânal (BEH) al Ministerului Sănătății Publice din Franța. În document sunt publicate și cifrele privind cancerul din 1990 în Franța: numărul de cazuri s-a dublat în treizeci de ani. Acest studiu privind incidența cancerului este realizat de diferite organizații: Santé Publique France, Rețeaua franceză a registrelor de cancer (Francim), Institutul Național de Cancer (INCa) și departamentul de biostatistică și bioinformatică al Hospices Civils de Lyons (HCL).

Tot mai multe cazuri de cancer în Franța

"Între 1990 și 2023, numărul de cazuri noi de cancer s-a dublat, cu o creștere de 98% a cancerelor la bărbați și de 104% la femei, toate locațiile combinate", spun autorii studiului. Ei au cercetat  cele mai frecvente 19 tipuri de cancer în Franța. În 2023, cancerul de sân este cel mai frecvent la femei, urmat de cel de colon și rect și de cel de plămâni. La bărbați , cancerul de prostată este cel mai frecvent, urmat de cel de plămâni și de cel de colon și rect. Indiferent de tipul de cancer, boala rămâne principala cauză de deces în Franța. În 2018, 157.400 de persoane au murit din această cauză.  Dacă bărbații sunt mai afectați de cancer, cu 57% din cazurile noi de cancer în 2023, se constată o creștere a ratei de incidență la femei. "Din 1990, la femei, rata de incidență pentru "toate cancerele" este în continuă creștere cu +0,9% pe anprecizează raportul BEH.

Cum se explică creșterea numărului de cazuri?

Potrivit autorilor acestui raport, creșterea numărului de cazuri de cancer se explică în primul rând prin schimbările demografice, în special prin îmbătrânirea populației, dar și prin creșterea acesteia. Dar și evoluția factorilor de risc a contribuit la această creștere, iar cifrele variază în funcție de sex. "O scădere a incidenței la bărbați (...), indică documentul. În schimb, la femei (cu excepția vezicii urinare), incidența crește considerabil, în special pentru cancerul pulmonar (...), în strânsă legătură cu evoluția consumului de tutun." Într-adevăr, numărul femeilor fumătoare tinde să crească de-a lungul anilor. "În rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, fumatul zilnic a crescut între 2019 și 2021, de la 20,7% la 23%", a observat Public Health France în 2022.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente