Cristian Bușoi: Toate țările UE vor fi obligate să-și updateze Planurile de Cancer existente sau să-și creeze Planuri noi

Cristian Bușoi - media training

Cristian Bușoi. Planul European de Combatere a Cancerului acoperă toate direcțiile de acțiune, inclusiv nevoia de a investi mai mult în cercetare și inovare.

Prin programul Orizont Europa, din cei aproape 7 miliarde de euro destinați sănătății, cea mai mare parte va fi dedicată cercetării privind cancerul, a anunțat europarlamentarul Cristian Bușoi în cadrul media training-ului ”Politici și strategii în managementul oncologic/ controverse”, organizat de revista Politici de Sănătate.

”În mod clar, la nivel european sunt o serie de acțiuni pe care statele membre le pot prelua în perioada următoare. Toate țările UE vor fi obligate să-și updateze Planurile de Cancer existente sau să-și creeze Planuri noi care să acționeze pe toate palierele cu niște obiective foarte clare, ușor măsurabile, cu alocare bugetară aferentă și cu stabilirea unor ținte ambițioase pentru următorii ani. Aici vorbim de diagnosticul precoce, extrem de important în cancer, de stabilirea și respectarea unor standarde de sănătate în ceea ce privește îngrijirea bolnavilor cu cancer (aparatură, tratamente, forță de muncă), acces la inovație (atât pentru medicamente, cât și pentru dispozitive medicale) și, evident, medicina personalizată utilizată din ce în ce mai mult pentru prevenție, diagnostic și pentru tratament. Trebuie acordată mai multă atenție îmbunătățirii vieții supraviețuitorilor de cancer, evident în paralel pentru acele cazuri terminale, care, din păcate nu și-au găsit o rezolvare prin tratament, serviciile de paliație să fie mult mai bine organizate și cei care au nevoie de aceste servicii să poată să aibă acces la îngrijiri care să le asigure o situație demnă și să poată să primească până în ultima clipă acele îngrijiri de care au nevoie”, a afirmat dr. Cristian Bușoi, președinte Comisia de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, responsabilul pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene.

În ceea ce privește fondurile alocate pentru lupta împotriva cancerului, la nivel european programul Orizont Europa și programul EU4Health contribuie cu finanțări substanțiale pentru proiecte privind cancerul.

Planul Național de Cancer al României

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andrei Baciu, a atras atenția că în prezent, în România, ”nu avem o abordare generalizată, unitară, națională, cu obiective clare, ci fragmente din ceea ce înseamnă o abordare integrată, comprehensivă, așa cum propune Planul European de Combatere a Cancerului”.

În ceea ce privește inițiativele românești de realizare a unui Plan de cancer, toți actorii importanți din sistem trebuie să conclucreze pentru a se realiza un program aplicabil, în linie cu demersurile europene, pentru a putea atrage și oportunitățile financiare. ”Pentru prima oară în România, toți actorii importanți sunt aliniați și determinați să găsească o soluție unică pe care să o putem aplica împreună. Este în curs de finalizare Planul Național de Combatere a Cancerului, realizat sub umbrela Parlamentului. Din punct de vedere executiv, există determinare din partea Ministerului Sănătății pentru a pune în aplicare acest plan agreat. Momentul diagnosticului nu trebuie să mai fie o sentință, iar cancerul trebuie să devină o boală cronică”, a declarat dr. Andrei Baciu.

Media trainigul ”Politici și strategii în managementul oncologic/ controverse” a fost organizat în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul” derulat de revista Politici de Sănătate împreună cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și grupul de Oncologie din cadrul ARPIM.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente