Creșterea numărului de cazuri de cancer de prostată și de cancere orale la bărbați

Cancerul de prostată este aproape la egalitate cu cancerul pulmonar ca fiind cel mai frecvent cancer la bărbați. Oncologii sunt, de asemenea, îngrijorați de creșterea numărului de cancere masculine legate de HPV.

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai răspândit cancer la nivel mondial și cel mai frecvent diagnosticat la bărbați (15,4% din totalul cancerelor) - dar incidența cancerului de prostată este aproape la fel de mare (sursa: Worldwide cancer data | World Cancer Research Fund International (wcrf.org), reprezentând 15,1% din totalul diagnosticelor de cancer la bărbați. Numărul cazurilor de cancer pulmonar și al deceselor aferente este în mare parte în scădere, pe măsură ce tot mai multe persoane renunță la fumat și se îmbunătățesc protocoalele de depistare timpurie și de tratament - cel puțin acolo unde există aceste resurse și unde au fost puse în aplicare cu succes măsurile recomandate de Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului pentru a reglementa și limita consumul de tutun. Potrivit unui articol publicat anul acesta în Frontiers Public Health (Frontiers | Prostate Cancer Incidence and Mortality: Global Status and Temporal Trends in 89 Countries From 2000 to 2019 (frontiersin.org)), cancerul de prostată este cel mai frecvent diagnosticat cancer în 112 țări și principala cauză de deces prin cancer în 48 de țări, reprezentând peste 1,4 milioane de cazuri și peste 375.000 de decese (27-Prostate-fact-sheet.pdf (iarc.fr)), un număr similar cu cel al deceselor cauzate de cancerul de col uterin. Se așteaptă ca aceste cifre să se dubleze aproape până în 2040 (Cancer Tomorrow (iarc.fr)). Depistarea timpurie a cancerului de prostată - ca și în cazul altor tipuri de cancer comune - garantează practic succesul tratamentului, atunci când există resursele necesare pentru a face acest lucru, deoarece rata de supraviețuire la cinci ani pentru un diagnostic în stadiul 1 este de aproape 100%.

Cancere masculine legate de HPV

Specialiștii în cancerul capului și gâtului (HNC) sunt, de asemenea, îngrijorați de creșterea numărului de cancere ale gâtului în rândul bărbaților, în ciuda scăderii ratei fumatului. Această creștere a cancerelor orofaringiene - unde se află amigdalele și baza limbii - este în mare parte atribuită virusului papiloma uman (HPV), care provoacă majoritatea cancerelor de col uterin la femei. Un studiu publicat în urmă cu peste zece ani (Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States - PubMed (nih.gov)) a raportat deja o creștere în SUA de 225% a numărului de cancere de gât mijlociu legate de HPV între 1988 și 2004, comparativ cu o scădere de 50% a cancerelor orofaringiene nelegate de HPV în aceeași perioadă. Această creștere are loc în principal în rândul bărbaților heterosexuali, nefumători, albi, heterosexuali, cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, potrivit MD Anderson Cancer Center (What men need to know about HPV-related throat cancer | MD Anderson Cancer Center). Deși este mai semnificativă în țările cu venituri ridicate, această creștere este observată și în țările cu  venituri mai mici. În India, de exemplu, HNC se numără printre cele mai frecvente forme de cancer, din cauza prevalenței ridicate a consumului de tutun și a consumului de alcool. Cancerele orale pot fi adesea depistate la timp și la costuri foarte mici cu ajutorul unui examen vizual (Cancer screening protocols – Oral Cancer Foundation | Information and Resources about Oral Head and Neck Cancer) pentru a verifica dacă există decolorări tipice ale mucoasei bucale. Cu toate acestea, cancerele de gât legate de HPV se pot dezvolta lent și pot deveni vizibile doar sub forma unui nodul la nivelul gâtului (What men need to know about HPV-related throat cancer | MD Anderson Cancer Center), deoarece virusul poate rămâne latent timp de ani de zile. Deoarece HPV poate provoca, de asemenea, cancere anale și de penis la bărbați, acesta se numără printre motivele avansate pentru extinderea vaccinării de rutină împotriva HPV (5 Reasons Boys and Young Men Need the HPV Vaccine, Too | Memorial Sloan Kettering Cancer Center (mskcc.org)) la băieți. Mai ales că, spre deosebire de testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin, în prezent nu există teste de screening pentru depistarea HPV în gât.

Sursa: The rise of prostate cancer and oral cancers in men | UICC

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente