Creștere alarmantă a cazurilor de cancer în rândul tinerilor americani

Unele dintre cele mai mari creșteri au fost observate la femei și la persoanele mai tinere diagnosticate cu cancer gastrointestinal și de sân. Majoritatea cancerelor din Statele Unite sunt întâlnite la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, însă un nou studiu arată o tendință îngrijorătoare: cancerul în rândul americanilor mai tineri, în special al femeilor, este în creștere, iar cancerele gastro-intestinale, endocrine și de sân au înregistrat cele mai rapide rate de creștere.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, a arătat că, în timp ce cancerele în rândul adulților mai în vârstă au scăzut, cancerele în rândul persoanelor mai tinere de 50 de ani au crescut ușor în general, cu cele mai mari creșteri în rândul celor cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani. "Aceasta este o populație căreia i s-a acordat mai puțină atenție în cercetarea cancerului, iar numărul lor este din ce în ce mai mare, așa că este important să se facă mai multe cercetări pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru", a declarat Paul Oberstein, director al Programului de oncologie medicală gastrointestinală de la Perlmutter Cancer Center din cadrul NYU Langone, care nu a fost implicat în studiu.

Dacă unele persoane mai tinere au un risc crescut de cancer, pe măsură ce îmbătrânesc, îngrijorarea este că riscul de cancer s-ar putea propaga, a spus Oberstein. "Dacă nu înțelegem ce cauzează acest risc și nu putem face ceva pentru a-l schimba, ne temem că, pe măsură ce trece timpul, va deveni o provocare din ce în ce mai mare". Nu există o explicație clară a motivului pentru care cancerul este în creștere în rândul persoanelor tinere, dar experții spun că sunt mai multe motive posibile care stau la baza acestei tendințe, printre care creșterea ratei obezității și factorii legați de stilul de viață, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, somnul prost și sedentarismul. Factorii de mediu, inclusiv expunerea la poluanți și substanțe chimice cancerigene, joacă, de asemenea, probabil, un rol. Cercetătorii au analizat date de la peste 560.000 de pacienți din Statele Unite ale Americii diagnosticați între 2010 și 2019 cu cancer cu debut precoce - definite ca fiind cancere care au afectat persoane mai tinere de 50 de ani. Aceștia au constatat că, în general, numărul diagnosticelor de cancer cu debut precoce a crescut cu aproape 1 % în perioada studiată, ajungând la 56.468 de pacienți, față de 56 051 de pacienți în 2010. Tendința a fost cea mai pronunțată în grupa de vârstă 30-39 de ani, cu o creștere a cazurilor de aproximativ 19 la sută.

 Cancerul de sân și alte tipuri de cancer cu debut precoce

S-au înregistrat creșteri semnificative în cazul anumitor tipuri de cancer. Cancerul de sân, de exemplu, a reprezentat cel mai mare număr de cazuri de cancer la persoanele mai tinere și a crescut cu aproximativ 8 procente în perioada de 10 ani, a declarat Daniel Huang, profesor asistent la Universitatea Națională din Singapore și hepatolog de transplant la Spitalul Universitar Național, care este autorul principal al studiului. Cancerele gastro-intestinale, inclusiv cele de colon, apendice și canal biliar, au crescut cu aproximativ 15 procente în această perioadă - ceea ce le face să fie tipul de cancer cu cea mai rapidă creștere în rândul persoanelor tinere, a spus el.

Diferențele dintre bărbați și femei sunt izbitoare

Numărul de cancere cu debut precoce la femei a crescut cu 4,4% în perioada studiată; în rândul bărbaților, numărul a scăzut cu aproape 5%. Creșterile observate în rândul femeilor mai tinere au fost probabil determinate de creșterea numărului de cancere de sân și uter. Deși cifrele totale au fost mici, cele mai mari creșteri ale cancerului în rândul persoanelor mai tinere în funcție de rasă au fost observate la pacienții asiatici sau din Insulele Pacificului (32%) și la cei hispanici (28%). Cazurile în rândul pacienților mai tineri de culoare au scăzut ușor, scăzând cu aproximativ 5 procente. Nu este clar dacă declinul este semnificativ sau dacă cazurile sunt subdiagnosticate. În general, persoanele mai tinere diagnosticate cu cancer reprezintă încă o parte relativ mică din totalul cazurilor de cancer, dar creșterile sunt totuși îngrijorătoare. "Este o tendință importantă, deosebit de importantă dacă va continua, dar este o mică parte din ceea ce se întâmplă în oncologie", a declarat Otis Brawley, oncolog la Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center de la Johns Hopkins. Studiul nu a analizat stadiile cancerului, astfel că nu este clar din date dacă cancerele cu debut precoce s-au dezvoltat mai devreme sau pur și simplu au fost diagnosticate mai devreme în cursul bolii, au explicat experții.

Identificarea factorilor de risc pentru cancerul la tineri

Majoritatea factorilor de risc pentru cancer se bazează pe studii efectuate cu preponderență pe adulți mai în vârstă, dar sunt în curs de elaborare studii care să ajute la înțelegerea modului în care anumite expuneri din primii ani de viață pot afecta riscul de cancer la vârste mai înaintate, a declarat Hyuna Sung, cercetător principal senior și epidemiolog în domeniul cancerului la American Cancer Society. Studii precum cel din JAMA, a spus ea, "motivează noi studii pentru a ajuta la identificarea factorilor de risc care ar putea fi capabili să explice aceste tendințe". Alte cercetări au arătat o tendință către un diagnostic mai precoce în cazul cancerului colorectal. Unul din cinci cazuri noi de cancer colorectal în Statele Unite apare la persoane mai tinere de 55 de ani - o rată care s-a dublat aproximativ în ultimele trei decenii, potrivit unui raport recent îngrijorător al Societății Americane de Cancer.

În 2018, Societatea Americană de Cancer și-a actualizat liniile directoare privind depistarea cancerului colorectal, scăzând vârsta de începere a screening-ului pentru persoanele cu risc mediu de la 50 la 45 de ani. Experții spun că tendințele precum cele observate în noul studiu ar trebui monitorizate îndeaproape, deoarece ar putea influența alte recomandări de screening, inclusiv cele pentru cancerul de sân. "Pe măsură ce continuăm să facem mai bine identificarea persoanelor care prezintă un risc mai mare la vârste mai tinere, trebuie într-adevăr să ne ajustăm și practicile de screening", a declarat Jennifer Litton, oncolog medical în domeniul sânului la University of Texas MD Anderson Cancer Center.

Se estimează că 1,9 milioane de noi cazuri de cancer sunt diagnosticate în fiecare an în Statele Unite. În unele cazuri, nu există teste de screening pentru anumite tipuri de cancer, iar atunci când există, testele sunt adesea nerecomandate pentru tinerii care prezintă un risc mediu. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și minimiza riscul, a spus Brawley, este să își gestioneze greutatea corporală, să facă exerciții fizice, să limiteze consumul de alcool și să evite fumatul.

 

Sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente