Creștere a numărului de cazuri noi de cancer în România în 2023

Numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Totodată, numărul persoanelor cu cancer din România, aflate în evidența medicilor a depășit 550,000. Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate sunt cancerul de prostată, cancerul pulmonar, cancerul de sân și cancerul colorectal. Datele Registrului European privind Inechitățile în Cancer arată că România înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer de col uterin din Europa, precum și a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

1 din 3 decese prin cancer este un deces prematur, respectiv 19,100 de decese premature prin cancer au fost înregistrate în 2020 (segmentul de vârstă 15-65 de ani). Mortalitatea prematură legată de cancer înseamnă pentru România pierderi anuale de 941 milioane EUR și 170,000 de ani de viață potențial productivă pierduți. De asemenea, „în fiecare an, în România, se înregistrează peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu peste 45% mai multe faţă de media europeană”, a declarat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în cadrul unei conferințe de presă prin care federația  a marcat, în perioada 4-5 Februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, printr-o serie de inițiative alături de pacienți și parteneri.

Totodată, președintele FABC a semnalat şi numărul insuficient de medici de familie la nivelul ţării: „Din păcate, în caravanele noastre, am constatat că nu avem suficienţi medici de familie. Urmează să se mai pensioneze şi intervine o întrebare firească: Ce vom face? Nimic din partea autorităţilor nu avem, nici măcar promisiuni. Absolvenţii nu prea se înghesuie la Rezidenţiat pe medicina de familie, pentru că nu este atractivă. Avem o adevărată problemă: când medicul de familie nu va mai fi, înseamnă că tot sistemul de sănătate se va prăbuşi”.

Inițiativa FABC „a avut rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei românești, cu toate componentele sale: prevenție primară, screening populațional pentru o diagnosticare precoce, investigații genetice și moleculare pentru acces la terapii personalizate, facilitatea accesului la noi opțiuni de tratament precum și creșterea calității vieții pacienților cu cancer, soluții pentru eliminarea discontinuității tratamentelor, monitorizare și programe de reabilitare”.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente