Din cele peste 200 de cancere care au fost descrise, cancerul de col uterin se poate preveni prin vaccinare și screening, atrage atenția Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), într-o postare pe pagina de Facebook.
Luna ianuarie este dedicată prevenirii cancerului de col uterin (cervical), care apare în celulele colului uterin (partea inferioară a uterului care se conectează la vagin) din cauza înmulțirii necontrolate, haotice a unor celule anormale.
Infecția peristentă cu virusul papilloma uman (HPV) este responsabilă pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.
Vaccinarea împotriva infecției persistente cu HPV este sigură și eficace și se recomandă la vârsta adolescenței (11-18 ani), când răspunsul imun la vaccin este optim.
În România, vaccinarea este gratuită pentru fete și băieți cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani și este compensată 50% pentru femeile cu vârsta de 19- 45 de ani.
Vaccinarea nu exclude participarea la screening a femeilor de vârste adulte. Testul de screening este simplu, nedureros și fără riscuri.
Screeningul reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani care nu au un diagnostic de cancer de col uterin.
Scopul screeningului este de a depista la timp leziunile precanceroase provocate de infecția persistentă cu HPV. Depistarea la timp și tratamentul adecvat previn acest tip de cancer. Testarea trebuie repetată la 5 ani.