Din această cauză, pacienții ajung să prefere singurătatea, să se izoleze, uneori chiar să refuze ajutorul. Un nou proiect al Centrului Medical Neolife București vine în sprijinul acestora - consiliere psihologică gratuită pentru pacienții oncologici ai centrului, coordonată de psiholog clinician, Gina Costisanu Bianu.
Terapia de grup presupune întâlniri cu persoane care se confruntă cu aceeași problemă sau același diagnostic, unde cei prezenți pot vorbi liber despre temerile lor, despre experiențe și situații care intervin în urma diagnosticului, ajutând membrii să dezvolte un sentiment de apartenență și să învețe cum pot gestiona durerea, stările de anxietate sau stresul. Consilierea are rol de creștere a calității vieții, de susținere și încurajare a pacientului oncologic, de îmbunătățire a stării de sănătate, de rezolvare a problemelor psihologice care pot apărea pe toată perioada tratamentului, cum ar fi anxietate, stres, pesimism, teamă, furie ori atacuri de panică.
Consilierea pshihologică oferită gratuit pacienților oncologici ai Clinicii Neolife Medical Center vine ca o completare a programelor medicale oferite acestora, de la diagnosticare la tratament și monitorizare. Pentru că în fața diagnosticului de cancer, niciun pacient nu trebuie să se simtă singur, în urmă cu 2 ani, Centrul Medical Neolife a fondat grupul de suport pentru pacienții oncologici ai clinicii. „A fost o inițiativă valoroasă gândită alături de doamna Ileana Stănculeasa, consilier spiritual și dr. în teologie, și <<materializată>> prin implicarea directă a doamnei Maria Iagăr, asistent șef, cea care le-a vorbit pacienților despre importanța și beneficiile unui astfel de grup”, a declarat dr. Cristina Berteanu, director medical Neolife Medical Center, medic primar ATI, doctor în științe medicale.
„Era nevoie de un cadru în care persoanele diagnosticate cu cancer să se simtă în siguranță, să își deschidă inima și să poată discuta, să poată povesti experiențe similare cu cei aflați în aceeași situație. Prima întâlnire live a avut loc pe 29 ianuarie 2020 când au fost prezente șapte paciente; la următoare întâlnire numărul s-a dublat, iar în prezent grupul de suport Neolife este format din 40 de paciente. Sunt femei puternice, mame, soții, femei de succes, adevărate învingătoare, care au reușit să stingă lacrima durerii cu zâmbetul speranței și încrederii”, a subliniat dr. Cristina Berteanu.
Din cauza pandemiei, întâlnirile s-au mutat în mediul online, însă conexiunea creată între membrele acestui grup a învins ,,însingurarea” pandemiei și grupul a rămas conectat pe tot parcursul acestor 2 ani.
Terapia prin artă este unul dintre obiectivele Neolife, concretizată în prezent prin programul ,,Arta învinge cancerul’’, în care arta și medicina își dau mâna în vederea îmbunătățirii calității vieții pacienților oncologici. În acest sens, în mai 2021 a avut loc vernisajul expoziției semnată de Eli Sultan, Aurelia Chiru și Elisabeta Brînzoi, artiști plastici care au transformat arta în terapie. Vernisajul a fost urmat de difuzarea filmului ,,Care dintre noi?”, scris și regizat de Chris Simion Mercurian. Tot alături de Chris Simion, cu ocazia zilei Mărțișorului și împreună cu Fabio Razzetto, manager general Neolife Medical Center, pacienții din saloanele de chimioterapie au primit mărțisoare cărămizi, alăturându-ne astfel demersului de construire a teatrului Grivița 53, iar de Crăciun le-a fost oferit Dicționarul de Optimisme semnat de Chris Simion Mercurian.
„Consilierea psihologică gratuită oferită pacienților oncologici este într-o complementaritate perfectă cu acțiunile grupului de suport și formează un tot, în care pacientul aflat în fața acestui diagnostic are o poartă deschisă către o comunitate, în care își poate găsi nu doar răspunsurile medicale, ci și cele spirituale,” au declarat dr. Cristina Berteanu, director medical Neolife Medical Center, medic primar ATI, doctor în științe medicale și Fabio Razzetto, manager general Neolife Medical Center.