Conferința Națională FABC: avem un plan de cancer. Ce urmează?

Testările genetice și investigațiile necesare bolnavilor de cancer vor fi decontate de stat, odată cu implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, a anunțat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

”Încă ne confruntăm cu multiple probleme de ordin medical, acces la investigații medicale de înaltă precizie, acces la medicație inovatoare, care de cele mai multe ori, poate face diferența între viață și moarte, decalajul României față de țările civilizate și responsabile din Europa, fiind de 6-7 ani. Planul național de cancer va fi implementat și calitatea vieții bolnavilor va fi îmbunătățită. Acest plan prevede multe aspecte, de la testări genetice și investigații de înaltă performanță până la decontarea tuturor tratamentelor, începând cu chimioterapia, radioterapia și chirurgia (care, din păcate, încă nu se decontează și în sistemul privat), programe de informare, de screening pe diferite forme de cancer, paliație. Vom urmări îndeaproape modul în care va fi implementat”, a afirmat Cezar Irimia.

Drepturile pacienților oncologici

În perioada 2 – 5 iunie 2022, Federația a organizat, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, a XIV-a ediție a Conferinței Naționale FABC, cu tema «Ziua Supraviețuitorului de Cancer ».

Evenimentul a urmărit informarea pacienților cu cancer din România despre teme specifice de interes, precum și acțiunile pentru promovarea și apărarea drepturilor acestora la nivel național și internațional. FABC reprezintă a treia asociație ca mărime din Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC).  ”Din mai 2022 am fost ales ca membru în boardul ECPC, ceea ce înseamnă că pacienții români vor fi mult mai bine reprezentați la nivel european. Este extrem de important ca România să fie integrată în zona aceasta de politici publice, care să poată fi adaptate și aplicate și la noi. Personal, am două misiuni principale: de a mă implica în partea de digitalizare a asociațiilor din ECPC și de a lucra la un document de poziție prin care la nivelu UE, să încercăm să obținem decontarea investigației low dose CT necesară pentru diagnosticarea minim invazivă a cancerului bronhopulmonar”, a declarat Alin Bujan, coordonator programe în cadrul FABC.

Legea Supraviețuitorului de Cancer

Conferința Federației a avut loc în contextul adoptării noii Legi a Supraviețuitorului de Cancer, care presupune o serie de acțiuni de conștientizare a factorilor de risc ai cancerului, dar, cel mai important, punerea pe agenda publică a tuturor aspectelor ce țin de oncologie – screening, diagnostic precoce, tratament, consiliere. În ultima perioadă, pacienții cu cancer au fost și sunt în continuare în dificultate de a accesa serviciile medicale, multe tratamente lipsesc și problemele sunt încă multiple.

”Povara cancerului este, din păcate, şi o consecință a lipsei unei viziuni unitare pe termen lung, a superficialității investițiilor şi a unor politici fragmentare”, a transmis conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

”40% dintre cancere sunt prevenibile. Medicina, știința au evoluat foarte mult. Diagnosticul de cancer nu mai este o sentință finală, ci o boală cronică. Trebuie să ne asigurăm că în actualul Plan, toți pilonii din oncologie – informare, screening, diagnostic precoce și precis, acces la tratamente inovative și suport- să fie implementați întocmai”, a declarat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

”Planul Național de Combatere a Cancerului este primul document de acest gen din istoria României, țara noastră fiind printre primele care au adoptat o astfel de strategie după documentul european prezentat în anul 2021. Este un document pe care asociațiile de pacienți îl solicită de peste 20 de ani și mă bucur nespus, pentru că, în calitate de senator al României am reușit și eu să am o contribuție, cât de mică, la acest deziderat”, a afirmat și Nicoleta Pauliuc, inițiator al mai multor propuneri legislative în domeniul oncologiei, inclusiv al Legii privind Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer (marcată pentru prima oară în acest an, pe 5 iunie).

Potrivit prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, peste 50 de specialiști au colaborat pentru realizarea acestui Plan, care cuprinde toate elementele ce concură la controlul bolii canceroase. ”Momentul este foarte important, deoarece avem și suportul european pentru implementarea Planului. Atunci când nu avem un buget satisfăcător, banii europeni vin să susțină pacientul oncologic român. Nu suntem singuri în bătălia cu cancerul. Apartenența noastră la spațiul european își arată beneficiile. Însă banii europeni vin cu condiția ca noi să redactăm proiecte și să-i cheltuim judicios. Misiunea noastră, a tuturor, pentru anii care vin, este de a monitoriza modul în care aceste proiecte vor fi redactate, urmărite și se vor transpune în obiectivele noastre: prelungirea supraviețuirii și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice”, a afirmat coordonatorul științific al PNCC.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente