Conf. dr. Michael Schenker: ”Medicina de calitate trebuie să aparțină tuturor”

O nouă platformă medicală dedicată în exclusivitate paciențior oncologici a fost inaugurată recent la Craiova.

Centrul de oncologie ”Sf. Nectarie” de la Craiova a fost înființat în urmă cu aproximativ 8 ani, însă adresabilitatea mare a determinat extinderea într-un nou spațiu, cu servicii medicale complexe adresate persoanelor cu neoplazii maligne.

”În actualul context național, al elaborării Planului Național de Combatere a Cancerului pentru țara noastră, noul centru de Oncologie este veriga centrală a unei inițiative regionale, cu ajutorul căreia încercăm să răspundem cât mai bine la obiectivele acestui Plan. Unul dintre dezideratele Planului Național de Combatere a Cancerului este întărirea colaborării interdisciplinare, în sprijinul și pentru folosul pacientului diagnosticat cu neoplazie malignă. Acest spital nu aparține rețelei spitalelor publice, ci este un spital cu proprietate privată, însă crezul nostru de-a lungul timpului a fost foarte diferit de filozofia comercială a altor entități private. Medicina de calitate trebuie să aparțină tuturor, nu doar unor persoane bogate sau privilegiate, mai ales atunci când  este vorba de cancer. Fiecare pacient trebuie tratat corect și onest, indiferent de resursele sale materiale sau sociale și am demonstrat acest principiu de-a lungul timpului. Am asigurat consultațiile, internarea și tratamentul pacienților noștri în regim absolut gratuit, pentru toți, și vom continua să facem acest lucru, pentru fiecare pacient care va trece pragul acestui spital. Sperăm ca spitalul <Sfântul Nectarie> să devină un model pentru alte inițiative similare, care ar putea crește performanța sistemului medical românesc în ansamblu”, a afirmat conf. dr. Michael Schenker, director medical Centrul de Oncologie”Sf. Nectarie” Craiova, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.

În cele două aripi de la parter se află ambulatoriul de specialitate cu 14 cabinete de consultații, care la nevoie pot avea orice destinație, 2 cabinete de cardiologie, inclusiv un cabinet destinat consultațiilor de chirurgie și o sală de tratament atașată, dar și circuite separate pentru tratarea pacienților din sfera bolilor infecțioase. Există, de asemenea, un departament de urgență cu cameră de gardă unde pot fi primiți urgent pacienții, conectată la o unitate de transfuzii.

În noua clădire există 43 de paturi pe internare continuă (din care 6 în izolator), 15 paturi amenajate pentru terapie intensivă şi 60 de paturi pe spitalizare de zi. Centrul oncologic are propria farmacie cu circuit închis și este dotat cu două acceleratoare liniare pentru radioterapie.

Potrivit conf. dr Michael Schenker, toate serviciile sunt gratuite, neexistând niciun fel de coplată pentru pacienți. Centrul Oncohelp de la Timișoara a servit ca model pentru dezvoltarea unității medicale din Craiova.

”Noi funcționăm, de facto, într-un sistem non- profit. Și la Timișoara și la Craiova s-a reinvestit totul în dezvoltare. Filozofia noastră, a tuturor celor care au dezvoltat astfel de unități de la zero, diferă de filozofia pur comercială de care ne lovim de prea multe ori. Cred că marea provocare a sistemului de sănătate va fi să rămânem aproape de pacienți și să nu uităm că medicina e pentru a face mai bine decât ieri meseria și de a dezvolta un sistem care să fie etic și la care să aibă acces toți pacienții”, a afirmat prof. dr. Șerban Negru, președinte Asociația Oncohelp Timișoara și vicepreședinte Comisia de Oncologie din Ministerul Sănătății.

Chirugia oncologică, parte a echipei multidisciplinare

În contextul îmbunătățirii accesului la servicii medicale pentru pacienții oncologici, acad. prof. dr. Irinel Popescu a atras atenția că anumite proceduri necesare pacienților nu sunt decontate în mediul privat

”În momentul de față, există specialitatea de chirurgie oncologică, care a fost înființată în anul 2000, extrem de importantă pentru prognosticul bolnavului. Chirurgii oncologi fac parte din echipa multidisciplinară necesară în managementul oncologic, alături de oncolog și radioterapeut. Chirurgia oncologică este parte componentă a echipei multidisciplinare. Cu toate acestea, operația vitală pacientului oncolgic nu este decontată de Casa de Asigurări așa cum se întâmplă în cazul chimioterapiei și radioterapiei, care se pot face, decontat, și la stat și la privat. În felul acesta, bolnavul oncologic se operează câteodată oriunde. Pentru o astfel de intervenție este nevoie de echipa chirurgicală, dar și de serviciul de anatomie patologică, de mulți factori care contribuie la succesul operației”, a explicat specialistul.

De cele mai multe ori, chirurgia poate fi și curativă. ”Asociațiile de pacienți vor face presiune pentru ca toate terapiile aplicate pacienților să fie suportate de către stat, deoarece Planul Național de Control și Combatere a Cancerului ne oferă speranțe în acest sens”, a afirmat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente