Conf. dr. Laurențiu Simion: ”Tratamentul cancerului nu mai este unidisciplinar”

Conf. dr. Laurențiu Simion

Conf. dr. Laurențiu Simion - Tumor board (comisia oncologică) reprezintă garanția că un pacient cu o afecțiune oncologică primește cel mai bun tratament.

Comisia oncologică este un standard în sistemele de sănătate avansate.  ”Tratamentul cancerului nu mai este unidisciplinar. Pacientul trebuie evaluat corect, diagnosticat, stadializat, apoi cazul trebuie particularizat în această comisie oncologică din care trebuie să facă parte cel puțin oncologul medical, radioterapeutul și chirurgul oncolog, dar este de dorit să participe și anatomo- patologul, specialistul în radiologie imagistică medicală. În aceste condiții, pacientul poate primi cea mai bună schemă de tratament, potrivită pentru el, care să-i asigure cea mai bună evoluție. Chiar dacă nu îl va vindeca, tratamentul ales corect îi va prelungi viața, îi va oferi șansele maxime în așa fel încât să poată beneficia de același tratament ca în țări dezvoltate”, a explicat conf. dr. Laurențiu Simion, șef secție Chirurgie 1, Institutul Oncologic ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB).

Cât timp durează diagnosticarea pacientului?

Diagnosticul în oncologie este, în prezent, cât se poate de clar și, la modul ideal, stabilirea diagnosticului durează aproximativ două săptămâni de la momentul suspiciunii. ”În primul rând, este nevoie de biopsie, care arată că este vorba de un cancer. Cât timp durează biopsia (7-14 zile până avem rezultatul) este timp suficient pentru a face evaluarea imagistică a pacientului: computer tomograf, rezonanță magnetică, etc. Cu toate aceste anlaize (biopsie și imagistică) se poate face stadializarea și evaluarea cazului în comisia oncologică”, a mai afirmat specialistul în cadrul evenimentului de deschidere a Zilelor Medicale și Științifice ale IOB.

Implementarea tumor board- obligație legală

Comisia oncologică din cadrul IOB este întărită de o supra comisie (organizată în fiecare marți și joi), în care se discută cazurile deosebite, dar și eventualele cazuri care nu au beneficiat de comisie oncologică în alte unități medicale ori n-au beneficiat de cea mai bună secvență terapeutică. Potrivit lui Simion, ”implementarea tumor board este o obligație legală. La IOB avem acest concept de mulți ani, dar și supra comisia pentru cazurile deosebite ori care nu au avut cel mai bun tratament. Încercăm să îmbunătățim tratamentul și pentru aceste cazuri care, din păcate, nu sunt rare. Stimulăm rezidenții să fie prezenți în aceste tumor board-uri, pentru ca măcar generațiile viitoare de medici, cele care se formează de acum, să plece cu o obișnuință”.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente