Comisarul european pentru sănătate anunță investiții de 40,5 milioane euro pentru combaterea cancerului

JANE2 (Acțiune comună a UE pentru rețelele de expertiză privind cancerul), o inițiativă dezvoltată în cadrul mai larg al Planului european de combatere a cancerului și al Strategiei EU4Health, joacă un rol crucial în promovarea angajamentului Europei față de îngrijirea cancerului.

”Acest lucru nu se întâmplă doar prin cercetare revoluționară, ci și prin facilitarea dezvoltării de noi tratamente și instrumente de cercetare care îmbunătățesc deja viața a milioane de cetățeni. Această inițiativă de colaborare, care va debloca o investiție de 40,5 milioane euro, își propune să unească instituțiile de cercetare, furnizorii de servicii medicale și factorii de decizie din 29 de țări europene. Ne propunem să lucrăm în 7 domenii cheie de expertiză special selectate pentru a ne asigura că suntem mai bine pregătiți pentru a face față provocărilor legate de cancer și, în cele din urmă, pentru a îmbunătăți viața pacienților”, a declarat Olivér Várhelyi, comisarul european pentru sănătate și bunăstarea animalelor, în cadrul evenimentului de lansare a inițiativei (28-29 ianuarie 2025, Milano).

JANE-2 aspiră să obțină echitate în îngrijirea cancerului în întreaga UE. ”Această viziune a echității este adânc înrădăcinată în principiul justiției, asigurând acces echitabil la îngrijire și inovare pentru toți. Important este că aceste rețele de expertiză nu se concentrează exclusiv pe cercetare, ci pe reducerea decalajului dintre rezultatele cercetării și practica clinică, asigurând că inovația se traduce direct în beneficii pentru pacient. Scopul nu este doar acela de a conecta instituțiile, ci de a încuraja o cooperare autentică prin rețele de expertiză incluzive care depășesc conexiunile tehnologice. După cum s-a subliniat în timpul întâlnirii, scopul este de a crea rețele instituționale care să supraviețuiască duratei proiectului, devenind rețele permanente – un privilegiu unic al mediului Uniunii Europene. Aceste rețele facilitează o colaborare semnificativă, în special în domenii precum cancerele rare, unde cooperarea eficientă este esențială pentru a aborda provocările complexe.”, a afirmat și Paolo G. Casali, coordonator al inițiativei.

Mai multe detalii, AICI.

 

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente