Combaterea cancerului în zonele cu risc ridicat: modelul "Marmot City”

Legătura dintre statutul socio-economic și riscul de a fi diagnosticat și de a muri de cancer este cunoscută de ani de zile. Unele orașe din Regatul Unit apelează acum la munca unui specialist în epidemiologie care a dezvoltat înțelegerea acestei legături, pentru a se asigura că acțiunile de îmbunătățire a șanselor persoanelor care trăiesc în zone defavorizate sunt integrate în fiecare aspect al elaborării politicilor lor.

 Inegalitățile în ceea ce privește statutul social, economic și educațional sunt inerente în toate societățile, într-o măsură mai mare sau mai mică. Descoperirea faptului că sănătatea și speranța de viață a unei persoane sunt strâns legate de poziția acesteia în ierarhia socială a deschis noi oportunități de îmbunătățire a sănătății publice prin abordarea inegalităților și, în special, a factorilor care leagă inegalitatea socială de sănătate - așa numiții "determinanți sociali ai sănătății", care includ, de exemplu, educația, oportunitățile de angajare, locuințele sănătoase și accesul la o dietă nutritivă și la oportunități pentru un stil de viață activ. O mare parte din activitatea de pionierat în acest domeniu a fost realizată de epidemiologul Michael Marmot, ale cărui influente "Studii Whitehall", care s-au concentrat asupra funcționarilor publici britanici, au demonstrat asocierea inversă abruptă dintre clasa socială și mortalitatea cauzată de o gamă largă de boli și au început să descopere unele dintre mecanismele în joc.

Recomandări pentru factorii de decizie politică: "principiile Marmot”

În 2008, guvernul britanic a apelat la expertiza lui Sir Marmot pentru a transpune aceste recomandări în aplicații practice pentru Anglia, probabil una dintre cele mai inegale societăți din Europa. Rezultatul a fost influentul raport Fair Society, Healthy Lives (Societate echitabilă, vieți sănătoase), cunoscut în mod obișnuit sub numele de "The Marmot Review". Publicat în 2010, raportul conținea șase obiective de politică, sau "principiile Marmot":

  1. Oferirea unui start cât mai bun în viață pentru fiecare copil.
  2. Să permită tuturor copiilor, tinerilor și adulților să își maximizeze capacitățile și să aibă control asupra vieții lor.
  3. Să creeze locuri de muncă echitabile și locuri de muncă bune pentru toți.
  4. Asigurarea unui nivel de trai sănătos pentru toți.
  5. Crearea și dezvoltarea unor locuri și comunități sănătoase și durabile.
  6. Consolidarea rolului și a impactului prevenirii problemelor de sănătate.

Un al doilea raport, Health Equity in England: The Marmot Review 10 Years On," a adăugat două principii suplimentare:

  1. Combaterea rasismului, a discriminării și a rezultatelor acestora.
  2. Urmărirea împreună a sustenabilității mediului și a echității în materie de sănătate.

Aceste opt principii au fost formulate prin identificarea a ceea ce Marmot numește "cauzele cauzelor". Identificarea și prevenirea cauzelor bolilor este foarte importantă, susține el, dar la fel de important este să identificăm și să prevenim cauzele cauzelor. În cazul riscurilor modificabile de cancer, de exemplu, deși campaniile de informare privind beneficiile unei diete sănătoase, ale exercițiilor fizice, ale participării la screening și așa mai departe sunt esențiale, mulți oameni nu au capacitatea de a face schimbările necesare în viața lor din cauza unei serii de factori interconectați, inclusiv venitul, educația, ocuparea forței de muncă, condițiile de trai.

Marmot a oferit un exemplu grafic în acest sens în cadrul unei prezentări pe care a făcut-o la Forumul Mondial de Oncologie 2023. Pentru persoanele din cea mai săracă quintilă a gospodăriilor, a explicat el, respectarea ghidurilor de alimentație sănătoasă care sunt recomandate pentru a reduce riscul de cancer și alte boli cronice ar necesita cheltuirea a 50% din venitul gospodăriei pentru alimente, ceea ce ar putea face imposibilă acoperirea și a altor nevoi esențiale, cum ar fi chiria și încălzirea. În schimb, cei din quintila superioară trebuie să aloce doar 11% din venitul gospodăriei lor pentru a menține o alimentație sănătoasă.

 Primul oraș Marmot

În contextul de reduceri ale serviciilor publice s-a născut conceptul de oraș Marmot. Un pas important a fost făcut în 2011, când University College London (UCL) a înființat Institutul pentru echitate în sănătate sub conducerea lui Marmot. UCL fusese baza academică a lui Marmot, unde a fost profesor de epidemiologie în cea mai mare parte a carierei sale, începând cu studiul Whitehall II. Prin intermediul Institutului pentru echitate în sănătate, Marmot și echipa sa au reușit să treacă dincolo de generarea de dovezi și recomandări și să se implice, de asemenea, în modelarea "dezvoltării și realizării de intervenții în Marmot Places  și în organizațiile care au impact asupra sănătății, pentru a se asigura că acestea au în centrul lor echitatea în materie de sănătate și abordează determinanții sociali ai sănătății".

În 2013, Coventry  a devenit primul oraș care a semnat pentru a deveni un oraș Marmot, în efortul de a îmbunătăți starea de sănătate a locuitorilor care trăiesc în zonele cele mai defavorizate. În termeni practici, acest lucru a însemnat că primăria s-a angajat să își modeleze politicile - inclusiv cele economice, educaționale, de agrement, de locuințe și altele - în jurul îmbunătățirii factorilor sociali determinanți ai sănătății pentru cei mai defavorizați, folosind principiul furnizării de servicii universale ponderate în funcție de cei care au cea mai mare nevoie. De asemenea, a însemnat să aibă acces la consiliere și expertiză din partea Institutului pentru echitate în domeniul sănătății, care a ajutat Consiliul să evalueze inegalitățile locale în materie de sănătate, să dezvolte și să pună în aplicare intervenții specifice și să consolideze parteneriatele între sectoare pentru a crea schimbări durabile.

Ce ar putea face orașele Marmot pentru cancer?

Legătura strânsă dintre deprivarea socio-economică și cancer a fost înțeleasă de zeci de ani. Ea a fost demonstrată cu prisosință într-un raport din 2023 publicat în Lancet Oncology, care a arătat că bărbații cu vârsta sub 80 de ani au cu aproape 80% mai multe șanse de a muri de cancer dacă locuiesc în unele dintre cele mai defavorizate districte, în comparație cu cele mai puțin favorizate, nivelurile de risc la femei fiind cu aproape 75% mai mari. Aceștia au constatat că: "Deși mortalitatea generală prin cancer a scăzut în toate districtele din Anglia [între 2002 și 2019], reducerile au fost inegale, cu cele mai mari scăderi de aproape cinci ori mai mari decât cele mai mici. Unele dintre cele mai mari inegalități între districte în ceea ce privește mortalitatea și cea mai mare variație în ceea ce privește schimbarea mortalității între 2002 și 2019 au fost observate pentru cancerele puternic asociate cu factori de risc comportamentali și de mediu, precum și pentru cele pentru care este disponibil screeningul pentru leziuni precanceroase." Cancerele care au prezentat cea mai mică inegalitate geografică în ceea ce privește mortalitatea între districte, au adăugat ei, au fost cele "cu asocieri mai eterogene și mai slabe cu factorii de risc modificabili (de exemplu, limfomul, mielomul multiplu și leucemia)".

 

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente