CNAS: noi servicii, din 2023, pentru managementul afecțiunilor oncologice

Anul 2023 va  veni cu o mulțime de noutăți pentru prevenirea afecțiunilor oncologice, dar și pentru îmbunătățirea managementului acestora.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunțat, în cadrul dezbaterii ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijirii pacienților bolnavi de cancer”, care sunt modificările care vor surveni în cadrul programelor de sănătate și al contractului cadru în ceea ce privește afecțiunile oncologice.

”Legat de programele naționale de sănătate curative desfășurate la nivelul CNAS, ceea ce ne propunem pentru 2023 este acel subprogram de decontare a biomarkerilor tumorali, pentru care există cel puțin o moleculă în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, reglementată prin HG720. Tot începând cu 2023 ne propunem decontarea radioterapiei stereotactice în cadrul Subprogramului de radioterapie derulat de CNAS. Legat de Contractul- Cadru, la nivelul asistenței medicale primare dorim să încurajăm medicii de familie să depisteze precoce afecțiunile cronice cu impact major asupra stării de sănătate, într-un stadiu cât mai aproape de cel inițial, cum sunt și afecțiunile oncologice (de exemplu, cancerul de prostată, cancerul de col uterin, mamar, colorectal sau ovarian). În cadrul consultațiilor de evaluare a riscului oncologic la adulții asimptomatici o să introducem, tot din 2023, evaluarea riscului oncologic pentru localizările deja menționate și evaluarea în vederea depistării precoce a melanomului malign”, a explicat dr. Elisabeth Iuliana Brumă, director Direcția reglementări și norme contractare, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Consultații de prevenție

Pentru segmentul de vârstă de peste 40 de ani se dorește introducerea consultațiilor de prevenție, inclusiv cu evaluarea riscului oncologic și intervenție asupra riscurilor modificabile, chiar dacă pacienții sunt deja în evidența medicului de familie cu o boală cronică. ”Deci nu vorbim numai de consultații de prevenție pentru adulții asimptomatici, sănătoși, ci și pentru cei care sunt deja în evidență cu o boală cronică, astfel încât medicii să îi evalueze pentru alte tipuri de boli, inclusiv oncologice. De asemenea, vorbim de recomandare de analize pentru depistarea acestor afecțiuni. Ca teste, pe lângă tușeul rectal va fi introdusă și recoltarea de test pentru Babeș Papanicolau pentru femeile simptomatice. Pentru femeile cu vârsta de peste 18 ani avem senologia mamară și examen Babeș-Papanicolau repetat la anumite intervale de timp”, a mai anunțat reprezentantul Casei.

În ceea ce privește partea de recuperare în ambulatoriu, va fi introdusă o excepție de la cele 21 de zile pe an de care beneficiază orice asigurat cu astfel de nevoi de servicii de medicină fizică și de reabilitare. Este vorba 42 de zile pentru pacientele cu anexectomie și mastectomie care au nevoie de tratamentul limfedemului.

În pachetul de dispozitive medicale acordate în regim ambulatoriu va fi introdus manșonul compresiv pentru limfedem. De asemenea, se intenționează introducerea mamografiei cu tomosinteză în pachetul de servicii de bază din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile paraclinice, pentru pacientele care au diagnostic de cancer.

”Legat de spitalizarea de zi, cu sprijinul Comisiei de paliație de la nivelul Ministerul Sănătății, vom introduce servicii de reechilibrare hidro-electrolitică la pacienții cu boli cronice progresive, inițierea terapiei antialgice la pacienții cu durere severă, evaluarea tratamentului pacientului cu limfedem secundar, monitorizarea pacientului cu durere cronică severă generată de boli cronice progresive. Masajul limfedemului va fi introdus și în pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu. Acest tratament să va face de către fizioterapeuți pregătiți special în acest domeniu. În pachetul de bază se va introduce și transportul sanitar neasistat pentru pacienții cu status de performanță Ecog 3 sau 4, care efectuează chimioterapia și radioterapia, inclusiv în alt județ decât cel de domiciliu”, a spus șefa direcției Reglementări și norme contractare.

 

Monitor 2

Începând cu anul 2020, medicii pot să recomande investigații Monitor 2 pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu cancer, aceste investigații plătindu-se din Fond peste valoarea de contract aferentă furnizorilor de investigații paraclinice.

”De când am introdus aceste tipuri de investigații și această modalitate de decontare au crescut substanțial aceste prescripții și sumele decontate, în special de la începutul anului 2022, când contractul- cadru a fost modificat, astfel încât aceste investigații să fie efectuate în maximum 5 zile de la solicitarea pacientului. Acest lucru a a crescut și posibilitatea de a monitoriza evoluția bolilor, pacienții primind tratament la un interval de timp cât mai aproape de cel optim”, a mai anunțat dr. Elisabeth Brumă.

Sisteme și platforme informatice

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în parteneriat cu STS și ADR, derulează sistemul informatic pentru gestionarea modernă a asistenței serviciilor medicale, alte recomandări și tehnologii (SIGMA SMART), care are o componentă de servicii medicale, de bilete electronice de trimitere, scrisori medicale electronice, concedii medicale electronice, recomandări și dispozitive.

”Ne dorim să putem implementa absolut toate actele medicale în format electronic. Proiectul tehnic a fost elaborat de CNAS și de ADR și avizat de Comisia Tehnică de Evaluare. Casa Națională a demarat în cursul lunii august 2022 discuții și negocieri cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în vederea identificării unei soluții pentru implementarea proiectului SIGMA SMART, cu posibilitatea încadrării acestui proiect pe linia de finanțare Program Sănătate 2021-2027. În urma discuțiilor și negocierilor purtate, CNAS urmează să depună în cursul lunii noiembrie 2022 o fișă inițială de proiect în vederea accesării fondurilor disponibile. Un alt proiect- ETES se referă la extinderea dosarului electronic pentru a putea fi conectați nu numai furnizorii de asistență medicală primară/ spitale, ci și furnizorii de servicii medicale paraclinice, clinice, medicină fizică și de reabilitare, îngrijiri medicale mai reactive la domiciliu, urgență, dispozitive, etc. Astfel, toți furnizorii vor putea fi conectați la dosarul electronic al pacientului pentru a putea vedea acele date, a introduce date și a operaționaliza tot acest proces. Proiectul sistem integrat de management în sistemul asigurări sociale de Sănătate este în implementare la nivelul Casei pe perioada 2020 -2023, obiectivul fiind acela de a dezvolta un instrument extrem de important pentru un suport operațional la nivel de date al instituției, informații care bineînțeles, să fie utilizate pentru susținerea de politici publice în domeniul sănătății social, precum și a crește capacitatea instituțională la nivelul Casei, inclusiv partea de standardizare a datelor”, a explicat reprezentantul CNAS.

Dezbaterea ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer” a fost organizată, pe 24 noiembrie 2022, de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în scopul de a găsi acele soluții care să ajute la creionarea viitorului sănătății digitale în oncologie. Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul” (www.cancer-plan.ro).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente