Cerințe esențiale pentru îngrijirea de calitate a pacienților cu cancere de sânge

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Cancerele de sânge reprezintă al cincilea cel mai frecvent grup de afecțiuni oncologice în regiunile dezvoltate economic. Acestea includ leucemii, limfoame și mieloame, cu peste 100 de subtipuri semnificative clinic definite de organizațiile globale în domeniu.

Cerințele esențiale ale European Cancer Organisation pentru îngrijirea de calitate a cancerului (ERQCC) definesc acțiunile necesare pentru a oferi îngrijiri de înaltă calitate pacienților cu tipuri specifice de cancer.

Recomandările pentru cancerele de sânge oferă o descriere cuprinzătoare a cerințelor esențiale pentru stabilirea unui serviciu de înaltă calitate pentru cancerele hematologice. Grupul de experți ERQCC este conștient de faptul că nu este posibil să se propună un sistem „unic pentru toate” pentru toate țările, dar recomandările sale urmăresc să stabilească un standard realist de calitate la îndemână.

Pe scurt, principalele recomandări sunt:

  • Pacienții trebuie să aibă acces rapid și ușor la teste de diagnosticare precise, deoarece calitatea diagnosticului influențează atât rezultatele tratamentului, cât și experiența generală a pacientului.
  • Ar trebui să existe căi de trimitere clar stabilite către centrele de specialitate atunci când se suspectează o malignitate hematologică, asigurând accesul în timp util la expertiză.
  • Serviciile ar trebui să fie organizate după un model centralizat, care facilitează un randament ridicat și asigură nivelul de experiență necesar pentru tratarea eficientă a cancerelor rare.
  • Monitorizarea continuă a bunăstării pacientului și a efectelor tratamentului este esențială, cu îngrijire de susținere furnizată în mod corespunzător pe tot parcursul bolii.
  • Strategiile de tratament ar trebui să fie planificate și agreate de o echipă multidisciplinară de bază, care va determina calea optimă de tratament pentru pacient de la punctul de intrare, până la recăderi și până la îngrijiri paliative, dacă este necesar.
  • Membrii echipei multidisciplinare trebuie să fie proactivi în identificarea semnelor de suferință a pacientului și oferirea de sprijin.
  • Pacienții și familiile lor ar trebui să fie implicate în luarea deciziilor în fiecare etapă, asigurându-se că perspectivele și preferințele lor sunt luate în considerare în planul de tratament.

Proiectul HAEMACARE, finanțat de Comisia Europeană, arată că, în general, incidența afecțiunilor maligne hematologice a fost cea mai scăzută din Europa de Est, cu rate mai scăzute observate la femei. Europa de Sud a prezentat cea mai mare incidență pentru majoritatea afecțiunilor maligne limfoide, în timp ce Regatul Unit și Irlanda au prezentat cea mai mare incidență pentru afecțiunile maligne mieloide.

”Bolile hematologice maligne afectează peste 88.000 de europeni anual. Cu toate acestea, diagnosticele tardive, accesul inegal și îngrijirea fragmentată fură vieți și speranță. Noile cerințe esențiale ale Organizației Europene de Cancer necesită schimbare: diagnosticare rapidă, centre specializate și pacienți în centrul fiecărei decizii. 45% dintre pacienții cu limfom se confruntă cu anxietate, iar disparitățile de tratament sunt cele mai mari în Europa Centrală/Estică. Calitatea nu este un lux - este un colac de salvare”, explică prof. dr. Csaba Degi, președinte European Cancer Organisation (ECO), unul dintre autorii recomandărilor.

Mai multe informații despre cerințele esențiale pentru îngrijirea de calitate a cancerelor hematologice- AICI.

Sursa foto: Pixabay.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente