Cancerele de sânge reprezintă al cincilea cel mai frecvent grup de afecțiuni oncologice în regiunile dezvoltate economic. Acestea includ leucemii, limfoame și mieloame, cu peste 100 de subtipuri semnificative clinic definite de organizațiile globale în domeniu.
Cerințele esențiale ale European Cancer Organisation pentru îngrijirea de calitate a cancerului (ERQCC) definesc acțiunile necesare pentru a oferi îngrijiri de înaltă calitate pacienților cu tipuri specifice de cancer.
Recomandările pentru cancerele de sânge oferă o descriere cuprinzătoare a cerințelor esențiale pentru stabilirea unui serviciu de înaltă calitate pentru cancerele hematologice. Grupul de experți ERQCC este conștient de faptul că nu este posibil să se propună un sistem „unic pentru toate” pentru toate țările, dar recomandările sale urmăresc să stabilească un standard realist de calitate la îndemână.
Pe scurt, principalele recomandări sunt:
Proiectul HAEMACARE, finanțat de Comisia Europeană, arată că, în general, incidența afecțiunilor maligne hematologice a fost cea mai scăzută din Europa de Est, cu rate mai scăzute observate la femei. Europa de Sud a prezentat cea mai mare incidență pentru majoritatea afecțiunilor maligne limfoide, în timp ce Regatul Unit și Irlanda au prezentat cea mai mare incidență pentru afecțiunile maligne mieloide.
”Bolile hematologice maligne afectează peste 88.000 de europeni anual. Cu toate acestea, diagnosticele tardive, accesul inegal și îngrijirea fragmentată fură vieți și speranță. Noile cerințe esențiale ale Organizației Europene de Cancer necesită schimbare: diagnosticare rapidă, centre specializate și pacienți în centrul fiecărei decizii. 45% dintre pacienții cu limfom se confruntă cu anxietate, iar disparitățile de tratament sunt cele mai mari în Europa Centrală/Estică. Calitatea nu este un lux - este un colac de salvare”, explică prof. dr. Csaba Degi, președinte European Cancer Organisation (ECO), unul dintre autorii recomandărilor.
Mai multe informații despre cerințele esențiale pentru îngrijirea de calitate a cancerelor hematologice- AICI.
Sursa foto: Pixabay.