Cercetarea în domeniul cancerului de sân: Inteligența Artificială va ajuta la încadrarea datelor în paradigma de tratament

În prezentarea susținută în cadrul Congresului ESMO Breast Cancer 2024 (Berlin, 15–17 mai), prof. Hope S. Rugo, laureată a Premiului ESMO 2024 pentru cancer de sân, reflectă asupra provocărilor actuale din domeniu.

Mesajul prezentării este că „ar trebui să ne bazăm pe succesele și eșecurile trecute și actuale pentru a ne îmbunătăți înțelegerea biologiei cancerului de sân și apoi să aplicăm descoperirile noastre pentru a individualiza terapia pe baza biologiei, a riscului individual și a răspunsului. De exemplu, am învățat din studii clinice precum RxPONDER și CONFIRM că variațiile în eficacitatea terapiei endocrine în studiile care pun sub semnul întrebării chimioterapia pot împiedica disponibilitatea unui tratament eficient. Studiile mai mici, mai agile, care pot fi extinse la seturi de date de tip înregistrare, ar trebui să permită furnizarea tratamentelor potrivite pacienților potriviți mai rapid decât studiile tradiționale de mare amploare și pe termen lung”, a declarat prof. Hope S. Rugo.

De asemenea, „privind spre viitor, cancerul cu receptori hormonali (HR) pozitivi în stadii incipiente ridică întrebări considerabile și trebuie să aflăm care pacienți prezintă un risc mai mare de recidivă, iar ADN-ul tumoral circulant (ct) poate fi de ajutor în această privință. Una dintre provocările uriașe cu care ne confruntăm în prezent este înțelegerea modului în care putem gestiona bolile foarte rezistente, inclusiv bolile triplu-negative și bolile HR-pozitive care evoluează rapid. Accesul la ADNc, ARN genomic și secvențierea proteinelor la prețuri accesibile și cuprinzătoare ne face să progresăm în ceea ce privește cunoașterea, dar încă nu știm cum să încadrăm combinația de date în paradigma de tratament. Cred că inteligența artificială ne va ajuta cu această întrebare, precum și cu multe alte întrebări, bazându-se pe seturi mari de date care combină cunoștințele tuturor”, a mai adăugat prof. Hope.

La ESMO Breast Cancer 2024, desfășurat la Berlin, Germania, în perioada 15-17 mai, au fost prezentate cele mai recente cercetări în domeniul cancerului de sân. Experți renumiți au susținut prezentări în domenii inovatoare cheie - inclusiv noi agenți, diagnostice moleculare și funcționale, biomarkeri și aplicații de cercetare de ultimă oră - oferind perspective privind modul în care noile date transformatoare pot găsi o cale clară către partea clinică.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente