Centrul de competențe în domeniul cancerului – abordări de ultimă generație, extinse la nivel național

Pacienții oncologici, în orice zonă a țării s-ar afla, vor beneficia de aceeași calitate a îngrijirii. Acestea sunt dezideratele nou înființatului Centru de Competențe în domeniul Cancerului, un instrument prin care să poată fi operaționalizat Planul național de prevenire și combatere a cancerului.

Centrul de competențe este un proiect inovativ la baza căruia se află un consorțiu format din entități publice, private și academice românești. Partenerii Institutului Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj- Napoca (IOCN) în proiect sunt Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti (UMFCD), Universitatea Politehnică din București (UPB), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMFGT) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeș” din București (IVB), precum și șase companii private specializate pe servicii medicale și IT.

”A duce lupta cu cancerul nu înseamnă strict a trata, ci și de a preveni ceea ce este prevenibil. Dincolo de profilaxia clasică, noile instrumente ne dau mult mai multe informații despre ce se poate întâmpla. Spre exemplu, profilaxia personalizată utilizează genetica extrem de mult, astfel încât să putem defini foarte clar populațiile asupra cărora trebuie să ne aplecăm pentru a evita îmbolnăvirile, dincolo de recomandările organismelor internaționale în domeniul sănătății referitor la stilul de viață, absența fumatului, mișcare, etc. Acest proiect, dincolo de componenta de cercetare, ne învață să și lucrăm între noi. Centrul are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer - screening, diagnostic, prognostic, tratament și servicii de îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile europene”, a afirmat prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, medic primar, ginecologie și chirurgie oncologică în cadrul IOCN, coordonatorul CNCC.

”Este doar un prim pas care să ducă la un demers mai larg ce va permite îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și la reducerea decalajelor pe care România le înregistrează față de alte țări europene. Totodată, este un model de bune practici care poate fi multiplicat la nivel național”, a declarat și conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială

Temele de cercetare și investigatorii principali

  1. Prof. univ. dr. Tudor E. Ciuleanu – CDI 1:Creșterea capacității centrelor de oncologie prin implementarea componentelor EDA în cadrul RNCR (medicină personalizată, telemedicină, placa tumorală moleculară, sisteme de imagistică), pilotarea utilizării datelor multi-omice în cadrul IOCN Cluj
  2. CSI dr. Simona Olimpia Dima – CDI 2: De la măsuri de prevenire și depistare a cancerului la strategii personalizate centrate pe pacient pentru anumite tumori maligne la adulți și copii, printr-o mai bună înțelegere a factorilor determinanți ai bolii (Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București). ”În proiectele de screening pentru cancerul colorectal aducem elemente de inteligență artificială, dar și noi biomarkeri care se referă la statusul instabilității microsatelitare (MSI).  Vom dezvolta noi programe de screening pentru cancerul pulmonar și pentru cancerul de prostată. De asemenea, se vor realiza echipe de oncopediatrie, de hematologie și transplant medular, dar și roadmap-ul cercetării în cancer”.
  3. Conf. dr. Michael Schenker – CDI 3: Rețele Române de Cercetare a Cancerului (RNCR) - Universitatea Politehnica din București
  4. Prof. dr. Vladimir Poroch – CDI 4: Intervenții pentru îmbunătățirea experienței de asistență medicală și a calității vieții pacienților care accesează servicii de oncologie și îngrijire paliativă (Universitatea de Medicina și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași)
  5. Prof. dr. Eugen Hinescu – CDI 5: Standardizarea etapelor și automatizarea procesului de diagnosticare precoce de precizie și de testare predictiva în cazul cancerului colorectal pentru a optimiza timpul până la rezultatul final (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale “Victor Babeș, București)

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente