Pacienții oncologici, în orice zonă a țării s-ar afla, vor beneficia de aceeași calitate a îngrijirii. Acestea sunt dezideratele nou înființatului Centru de Competențe în domeniul Cancerului, un instrument prin care să poată fi operaționalizat Planul național de prevenire și combatere a cancerului.
Centrul de competențe este un proiect inovativ la baza căruia se află un consorțiu format din entități publice, private și academice românești. Partenerii Institutului Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj- Napoca (IOCN) în proiect sunt Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti (UMFCD), Universitatea Politehnică din București (UPB), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMFGT) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeș” din București (IVB), precum și șase companii private specializate pe servicii medicale și IT.
”A duce lupta cu cancerul nu înseamnă strict a trata, ci și de a preveni ceea ce este prevenibil. Dincolo de profilaxia clasică, noile instrumente ne dau mult mai multe informații despre ce se poate întâmpla. Spre exemplu, profilaxia personalizată utilizează genetica extrem de mult, astfel încât să putem defini foarte clar populațiile asupra cărora trebuie să ne aplecăm pentru a evita îmbolnăvirile, dincolo de recomandările organismelor internaționale în domeniul sănătății referitor la stilul de viață, absența fumatului, mișcare, etc. Acest proiect, dincolo de componenta de cercetare, ne învață să și lucrăm între noi. Centrul are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer - screening, diagnostic, prognostic, tratament și servicii de îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile europene”, a afirmat prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, medic primar, ginecologie și chirurgie oncologică în cadrul IOCN, coordonatorul CNCC.
”Este doar un prim pas care să ducă la un demers mai larg ce va permite îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și la reducerea decalajelor pe care România le înregistrează față de alte țări europene. Totodată, este un model de bune practici care poate fi multiplicat la nivel național”, a declarat și conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială
Temele de cercetare și investigatorii principali