Atât pacienții, cât și medicii atrag atenția că screeningul în oncologie este extrem de important. Iar când vorbim de chirurgia oncologică, screeningul înseamnă, de multe ori, șansa pacientului la viață, spune prof. dr. Mircea Beuran, șef Secția Clinică Chirurgie III, Spitalul Clinic de Urgență București și președinte al Academiei de Științe Medicale.
” Știm cu toții că cel mai cel mai bun randament în chirurgia oncologică îl aduce intervenția precoce, deci trebuie să știm să câștigăm. Screeningul în oncologie este extrem de important. De la screening se poate depista stadiul cel mai mic al bolii și poate fi luată atitudinea potrivită. Cu cât boala este operată în stadiu mai incipient, cu atât rata de supraviețuire crește. În stadiul 4, de exemplu, nu mai putem face decât paliație. În stadiul acesta ne confruntăm cu consecințele recidivelor, ceea ce implică internări, tratamente, foarte multe modificări psihice și psihologice ale acestor bolnavi. Din păcate, ne gândim mereu unde să ducem bolnavii, în loc să-i educăm să nu ajungă bolnavi”, explică specialistul.
Potrivit acestuia, adresabilitatea Spitalului Floreasca a crescut foarte mult și a scăzut vârsta persoanelor cu afecțiuni oncologice care au nevoie de servicii medicale. Din patologiile onologice, cele de tub digestiv urcă pe podium. ”Sunt persoane tinere, active, la care aceste boli apar și din lipsa unei educații. Trebuie făcut mai mult din punctul de vedere al educației, pentru a reduce numărul cazurilor de tineri bolnavi”, a concluzionat prof. dr. Mircea Beuran.