Până în 2030, aproximativ 90% din pacienții oncologici vor putea fi tratați în centre sau structuri oncologice comprehensive. Dezvoltarea și implementarea modelelor unui centru oncologic comprehensiv în statele UE se vor asigura prin intermediul proiectului CCI4EU. ”Acest proiect își propune să reducă inegalitățile în accesul la inovație și cercetare, la îngrijirea oncologică de calitate printr-un program de dezvoltare a capacităților”, explică prof. dr. Csaba Laszlo Degi, președinte European Cancer Organisation (ECO) și unul dintre experții CCI4EU.
Cum contribuie proiectul CCI4EU la lupta europeană împotriva cancerului? Care sunt țările care fac parte din proiect?
Acest proiect face parte din misiunea de combatere a cancerului la nivel european, prin dezvoltarea și implementarea acestei infrastructuri comprehensive de cancer – CCI. Pe lângă faptul că e menit să amplifice calitatea îngrijirilor oncologice, așa cum este prevăzut în Planul european de combatere a cancerului și în documentul de Misiune, CCI4EU își propune să reducă inegalitățile în accesul la inovație și cercetare, la îngrijirea de calitate printr-un program de dezvoltare a capacităților. Proiectul este adresat în primul rând statelor membre UE sau celor asociate și care dispun deja de centre importante acreditate de combatere a cancerului.
Printre țări se numără România (centrele oncologice de la Cluj și de la Iași), Republica Moldova, Estonia, Croația, Slovacia, Italia, Cehia, Portugalia, Irlanda, Franța și Bulgaria. Fiecare dintre aceste țări contribuie la proiect prin intermediul unor instituții specializate de oncologie care sunt deja centre de tratament comprehensiv al cancerului sau centre care doresc o dezvoltare pe această axă.
CCI4EU urmărește să definească un model de maturitate- o scală care arată cât de bine funcționează un centru de oncologie. Putem să ne gândim la acest model de maturitate ca la un test care arată cât de pregătit este un spital să ajute pacienții bolnavi de cancer, dar și să facă cercetare și să învețe să formeze medicii și asistentele pentru aplicarea celor mai noi metode de tratament. Când vorbim de inegalități, țările europene sunt în stadii diferite: unele dintre ele au centre foarte bune de tratare a cancerului, altele mai au de învățat și de dezvoltat. Acest model de maturitate va arăta care spital este la început de drum și care este deja foarte bine pregătit. După evaluarea potrivit modelului de maturitate, spitalele primesc sfaturi și ajutor personalizat pentru a eficientiza activitatea, astfel încât pacienții lor să primească cele mai bune îngrijiri posibile.
Proiectul a fost lansat în mai 2023 ca parte a inițiativei finanțate prin Horizon Europe. CCI4EU oferă, pe lângă evaluare și intervenție personalizată plus implementare, cursuri de formare online și intervenții la fața locului, dar și o platformă de resurse (momentan este în dezvoltare). Proiectul are aportul a opt grupuri de lucru care acoperă tot pachetul: screening și detectare timpurie, cercetarea rezultatelor îngrijirii oncologice, cercetarea clinică, cercetare translațională, traseele pacienților, infrastructuri comprehensive de cancer, centre comprehensive de cancer și interfață. Scopul final este ca până în 2030 să ne asigurăm că 90% dintre persoanele afectate de cancer din Europa sunt tratate în infrastructuri sau centre oncologice comprehensive.
Care va fi impactul CCI4EU asupra unităților medicale și, implicit, asupra pacienților tratați în aceste unități?
Cred că impactul va fi unul semnificativ, având în vedere că cei mai buni 100 de specialiști în domeniul cancerului lucrează pe acest proiect. Impactul asupra unităților medicale selectate va fi legat de realizarea unor structuri mai bine pregătite pentru gestionarea cancerului în mod comprehensiv. Acest lucru va însemna, în primul rând, un acces mai bun la cercetare de top, tehnologii inovatoare și tratamente personalizate. Toate acestea vor duce, într-un final, la îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți. Având în vedere că proiectul vizează o abordare comprehensivă, care integrează educația, cercetarea și îngrijirea, reducând inegalitățile și încercând să aducă un standard înalt, dar uniform de calitate, cred că va avea un impact semnificativ și direct asupra calității vieții pacienților și a supraviețuirii.
Modelele de maturitate sunt concepute pentru a avea, într-un final, impact pozitiv asupra calității vieții pacienților. Componenta de rezultate ale proiectului arată că există un interes clar pentru măsurarea și îmbunătățirea rezultatului final al tratamentului, inclusiv legat de calitatea vieții și rata de supraviețuire.
Una dintre tipurile de intervenții prevăzute în proiect este deep dive- vizitele de evaluare și de sprijin direct. Experții proiectului vor vizita centrele selectate pentru a evalua această infrastructură, echipamentele și procesele de îngrijire a pacienților, inclusiv modul în care se desfășoară procesul de decizie cu pacienții și în care sunt prelucrate datele. Scopul acestor vizite este identificarea punctelor slabe și oferirea unor recomandări pentru îmbunătățire. Specialiștii proiectului vor lucre îndeaproape cu echipele locale, pentru a le ghida în implementarea celor mai bune practici din domeniul tratamentului cancerului și integrarea cercetării și a educației în îngrijire. Vor exista workshopuri și sesiuni de training – cadrele medicale din centrele selectate vor beneficia de sesiuni de formare axate pe nevoile descoperite în timpul evaluărilor inițiale. Vor exista trei deep-dive-uri la fiecare institut selectat.
Proiectul are în vedere dezvoltarea capacităților prin suport logistic și metodologic privind, mai ales, îmbunătățirea infrastructurii și, dacă este cazul, extinderea serviciilor disponibile în centrele selectate. Fiind prin Horizon, domeniile de educație și cercetare sunt prioritizate în mod foarte direct.
Va exista și o componentă de finanțare a proiectului CCI4EU?
Evident, CCI4EU are și componenta de finanțare. Activitățile care vor beneficia de fonduri sunt cursurile de formare, intervențiile de la fața locului (deep-dive) și dezvoltarea platformei de evaluare a maturității centrelor comprehensive de tratament al cancerului din Europa. De asemenea, se vor organiza conferințe regionale, sesiuni de coaching pentru a îmbunătăți și a face aceste infrastructuri comprehensive cât mai sustenabile posibil pentru oncologie.
Care sunt atributele unui centru comprehensiv de tratament al cancerului?
Un centru comprehensiv înseamnă că tratamentul cancerului este integrat din punct de vedere al cercetării, educației și îngrijirii clinice, adresând toate nevoile pacientului. Aceste centre comprehensive trebuie să asigure accesul pacienților la cele mai recente inovații din domeniul oncologic, să faciliteze schimbul de date, inclusiv modul de colectare și stocare a lor, să asigure o abordare multidisciplinară. Potrivit normelor europene, trebuie să existe cel puțin un centru comprehensiv la 2,5 milioane de locuitori.
Sunteți unul dintre experții proiectului. În ce constă activitatea dvs în cadrul CCI4EU?
Activitatea mea constă în dezvoltarea și implementarea ghidurilor și standardelor pentru infrastructura comprehensivă de cancer a acestor centre și participarea la evaluările de maturitate. De asemenea, voi contribui la instruirea echipelor medicale. De altfel, recent, am participat la Milano la o sesiune de coaching și colaborare alături de ceilalți experți din proiect. Scopul meu este să mă asigur că fiecare centru comprehensiv de cancer beneficiază de suportul profesional necesar pentru a se dezvolta pe domeniul psiho-oncologiei, care implică supraviețuirea și calitatea vieții, așa cum sunt definite în Pilonul IV al Planului european de combatere a cancerului.