„Proiectul CANPRIM este primul studiu la nivel naţional care îşi propune să contureze un cadru de lucru destinat evidenţierii problemelor majore ale pacienţilor neoplazici ambulatori, a poverii psihosociale pe care o reprezintă experiența bolii oncologice în rândul lor, precum și a căilor de acţiune psihosocială destinate pacienților oncologici în contextual îngrijirii medicale primare din România”, a declarat conf. dr. Degi Laszlo Csaba, director proiect.
CANPRIM va dezvolta o platformă de cercetare inovatoare cu furnizorii de îngrijire medicală primară (medicii de familie) din 41 de judeţe ale României pentru a evalua aspectele psihosociale ale traiectoriei bolii canceroase la pacienţii oncologici ambulatori, dincolo de cadrul îngrijirii clinice. Apelând la o abordare interdisciplinară de evaluare psihosocială, proiectul CANPRIM își propune să urmărească distresul pacienţilor oncologici ambulatori (după parcurgerea tratamentului clinic), calitatea vieţii, nevoile de informare şi preocupările acestora.
Pacienții pot contribui la acest studiu prin parcurgerea unui interviu semi-structurat (on-site sau on-line) cu unul dintre cercetătorii Universității Babeș-Bolyai.
Mai multe detalii: AICI.
Principalele obiective sunt:
a.) prezentarea de date privind nevoile psihosociale ale pacienților cu cancer în îngrijirea primară, nivelul lor de distres oncologic;
b.) înțelegerea mai bună a dovezilor privind rolul și impactul negativ al distresului oncologic crescut în îngrijirea primară;
c.) evaluarea acelor pacienți cu cancer din îngrijirea primară care sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere psihosocial și pot beneficia de viitoare intervenții de gestionare a distresului oncologic.
Proiectul CANPRIM este desfășurat în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, și este condus de către directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, conf. dr. habil. Dégi L. Csaba, împreună cu lect. dr. Éva Kállay, drd. Alexandra Mihoc și masterand Pustianu Valeria.