Când decide medicul oncolog dacă utilizează chimioterapia sau radioterapia?

Chimioterapia și radioterapia sunt două tratamente pentru cancer. Ele folosesc abordări diferite pentru a micșora tumorile, pentru a distruge celulele canceroase și pentru a preveni răspândirea cancerului. Un diagnostic de cancer poate schimba viața. Persoanele cu această afecțiune ar putea avea nevoie să ia în considerare opțiunile de tratament, inclusiv chimioterapia și radioterpia.  Ambele tehnici au ca scop tratarea și vindecarea cancerului, dar există unele diferențe cheie între ele.

Ce este chimioterapia

Medicii oncologi prescriu chimioterapia ca prima linie de tratament pentru o gamă largă de tipuri de cancer. Cu toate acestea, ei pot folosi termenul „chimioterapie” pentru a se referi la orice medicament pentru tratarea unei boli.  În chimioterapie, medicii administrează agenți chimioterapeutici, un grup de medicamente care pot încetini sau opri creșterea celulelor. Cele mai multe dintre ele vizează celule cu creștere rapidă care se divid și proliferează. Cu toate acestea, ele nu fac distincție între celulele sănătoase și celulele canceroase. Multe celule sănătoase din corp, precum cele din măduva osoasă, tractul digestiv și foliculii de păr, cresc rapid. Chimioterapia poate ucide, de asemenea, aceste celule, provocând căderea părului, slăbirea sistemului imunitar  și alte probleme de sănătate. Scopul chimioterapiei este de a încetini sau opri creșterea celulelor canceroase și de a preveni răspândirea acestora în alte zone ale corpului prin metastaze. Există diferite tipuri de chimioterapie, fiecare funcționând ușor diferit. Antimetaboliții, de exemplu, atacă părțile celulelor care le permit să sintetizeze ADN sau ARN, iar agenții alchilanți atacă proteinele din celulele canceroase. În mod tradițional, medicii administrează chimioterapia prin picurare intravenoasă (IV) în cadrul unui spital sau unei clinici. Sunt însă disponibile și unele medicamente pentru chimioterapie sub formă de pastile.

Definiția radioterapiei

Radiațiile pot trata multe tipuri de cancer. Medicii oncologi folosesc unde intense de energie, cum ar fi razele X sau particulele subatomice, pentru a „ataca” celulele și țesuturile în creștere rapidă. La fel ca și chimioterapia, radioterapia poate ucide celulele sănătoase împreună cu celulele canceroase. Profesioniștii din domeniul sănătății pot combina radiațiile cu chimioterapia pentru a spori eficacitatea acesteia. Radioterapia se împarte în trei mari categorii:

  • Radiații externe: se direcționează radiațiile din afara corpului pentru a ținti tumora.
  • Radiații interne: se plasează o sursă de radiații în interiorul corpului pentru a ataca celulele tumorale. Radiația implantată poate fi eliminată mai târziu sau poate fi părăsită, deoarece majoritatea formelor de radiații interne devin mai puțin radioactive cu timpul.
  • Radiații sistemice: o perfuzie intravenoasă sau un medicament furnizează radiații pe tot corpul pacientului.

La unele tipuri de cancer în stadiu incipient, radioterapia pot fi prima linie de apărare pentru a preveni răspândirea bolii. Pentru alte tipuri de cancer, medicii pot folosi radiații pentru a micșora tumora înainte de operație. Uneori radiațiile nu vindecă cancerul, dar pot ajuta la gestionarea unor simptome de cancer, precum și în cazul pacienților cu cancer terminal.

Care tratament este mai eficient?

Oncologii vor decide care tratament ar fi cel mai bun pentru a trata cancerul unui pacient.  În plus, chimioterapia și radioterapia se pot completa reciproc, iar medicii le pot administra împreună. Dacă un pacient urmează tratamentul prin radioterapie sau chimioterapie depinde de tipul de cancer și de cât de mult s-a răspândit. În general, nu există dovezi care să sugereze că un tratament este mai eficient decât altele în toate sau în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, o tehnică poate fi o opțiune mai bună pentru anumite tipuri sau prezentări de cancer. Un studiu din 2018 a comparat chimioterapia și radioterapia după intervenții chirurgicale radicale la pacienții cu cancer de col uterin și nu a găsit nicio diferență între aceste tratamente. Într-un alt studiu, din 2019, a fost testată combinația de radiații și chimioterapie pentru cancerul endometrial în stadiul 3 sau 4. Comparativ cu chimioterapia singură, adăugarea de radiații nu a crescut timpul dintre remisie și recidivă. Tratamentul potrivit depinde de mulți factori. Pacienții cu cancer se pot consulta cu medicul oncolog pentru a discuta despre opțiunile de tratament și despre cercetarea care susține aceste recomandări.

Care tratament are mai multe efecte secundare?

Deoarece ambele metode, chimioterapia și radioterapia, afectează atât celulele sănătoase, cât și celulele canceroase, efectele secundare sunt similare. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare includ: oboseală; sistemul imunitar slăbit; greaţă; vărsături; diaree; pierderea părului; probleme ale pielii (răni, piele uscată, vezicule dureroase).  Aceste reacții adverse pot fi mai grave atunci când cineva urmează radioterpie și chimioterapie în același timp. Pacienții  pot prezenta alte reacții adverse în funcție de medicamentul specific sau de zona de tratament. Radiațiile cerebrale, de exemplu, pot provoca pierderea temporară a auzului, convulsii, probleme de memorie și dificultăți de vorbire. Atât radioterapia, cât și chimioterapia pot crește riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer. Riscul specific depinde de medicamentele pe care medicii le administrează, de cât timp o persoană este supusă tratamentului și de ceilalți factori individuali de risc pentru cancer.

Pacienții pot urma o combinație de chimioterapie și radioterapie?

Un oncolog poate recomanda utilizarea chimioterapiei și a radiațiilor împreună, în funcție de diagnosticul pacientului. Anumite medicamente pentru chimioterapie pot funcționa colectiv, deși pacientul poate observa mai multe efecte secundare. Pacienții pot vorbi cu medicul lor despre beneficiile utilizării chimioterapiei și radiațiilor pentru a le crește șansele de supraviețuire și probabilitatea de remisie, comparativ cu creșterea efectelor secundare.

Când decid medicii dacă utilizează chimioterapie sau radioterapie?

Când și dacă se utilizează chimio sau radiații depinde de cancer, de obiectivele de tratament ale individului și de alți factori. Uneori, chimioterapia este pe primul loc, dar acest lucru nu este întotdeauna obligatoriu. În unele cazuri,  pacientul poate urma radioterapie și chimio numai în același timp. Fiecare cancer este diferit, deci nu există nicio modalitate de a prezice supraviețuirea pe termen lung sau efectele secundare bazate exclusiv pe tratamentul acestuia. Unele tipuri de cancer au o rată de supraviețuire ridicată, în timp ce altele pot provoca moartea în doar câteva luni.

Factorii de luat în considerare înainte de tratament

Efecte secundare: Efectele secundare ale radiației și chimio sunt similare, dar variază de la medicament la medicament și de la persoană la persoană. Supraviețuirea pe termen lung: atât chimio cât și radioterpia pot îmbunătăți șansele unei persoane de a se recupera. Chiar și atunci când un cancer este terminal, o persoană poate trăi mai mult cu radioterpia, chimioterpaia sau ambele. Consultația la medicul oncolog: pacientul va avea nevoie de vizite periodice la medicul specialist pentru a-și evalua progresul. De asemenea, pot necesita teste medicale pentru a lua în considerare cât de bine funcționează tratamentul lor.

Tratament suplimentar: chimio și radioterpia nu sunt singurele tratamente pentru cancer. Un pacient poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală, de medicamente pentru a contracara efectele secundare ale chimioterapiei sau ale radioterpiei precum și de alte tratamente.

Concluzii

Luarea deciziilor privind tratamentul cancerului poate fi o provocare. Pacientul trebuie să se adreseze medicului oncolog pentru recomandările de tratament și despre cercetările pe care le utilizează atunci când face aceste recomandări. O a doua opinie a unui expert poate oferi mai multe informații și poate ajuta pacientul să știe dacă ia decizia corectă pentru nevoile sale, sănătatea și obiectivele sale de tratament.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/chemotherapy-vs-radiation#chemotherapy

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente