Pacienții cu cancer renal și cei cu cancer de vezică urinară (urotelial) beneficiază de terapii noi gratuite, însă pentru un management eficient al bolii este nevoie de acces la metode de diagnostic de ultimă generație și la testări genetice susținute de stat.
”Ne bucură accesul la noi tratamente, o șansă în plus pentru pacienții cu cancer renal și urotelial, dar în același timp ne gândim că finanțarea programului de oncologie este limitată și la fel de limitată este și finanțarea spitalelor unde noi ne tratăm. Decidenții ar trebui să regândească finanțarea sistemului de sănătate și a programelor de cancer, conform Planului Național de Combatere a Cancerului, care prevede testări genetice, biomarkeri susținuți de stat, acces la tratamente noi, inovatoare, care pot face diferența dintre viață și moarte”, a afirmat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavi de Cancer (FABC), în cadrul mesei rotunde ”Diagnostic precoce și terapii inovatoare pentru pacienții cu cancer renal și urotelial”.
Cancerul urotelial este pe locul 5 ca incidență la nivel mondial, este a 6-a cea mai frecventă formă de cancer, iar în România sunt 2.500 cazuri noi diagnosticate anual.
”Este nevoie de eforturi susținute pentru a reduce prevalența. Așadar, avem nevoie de: implementarea unor politici de prevenție și educație pentru sănătate; susținerea unei rate de supraviețuire mai mari; management de caz multidisciplinar; acțiunea de extindere a paliației; operaționalizarea registrului. Sunt convinsă că prin dialog deschis putem identifica cele mai bune soluții pentru a sprijini persoanele cu cancer”, a declarat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
„Marea problemă a cancerelor renale și uroteliale este că ele nu se regăsesc nici între cele foarte frecvente, la care face referire Planul Național de Combatere a Cancerului, nici între cele rare, asupra cărora din nou suntem foarte atenți. Și s-ar putea să pierdem exact segmentul acesta de mijloc. Doar în centre dedicate, specializate, cu echipe multidisciplinare, vom putea trata corect aceste cancere, astfel încât să dăm pacienților cea mai bună șansă”, a completat prof. dr. Patriciu Achimaș – Cadariu, medic primar Chirurgie Oncologică, coordonatorul științific al PNCC.
Potrivit datelor oficiale, aceste tipuri de cancer (cancerul de rinichi, parenchim renal şi cancerul de căi urinare) însumează 9% din totalitatea cancerelor. ”Aproape fiecare al zecelea bolnav de cancer. Dacă acest cancer nu este surprins într-un stadiu în care actul chirurgical să poată fi oncologic radical, devine foarte greu de tratat. Ori de câte ori nu reuşim să extirpăm totul şi avem nevoie de tratamente adjuvante indiferent care vor fi ele şi în orice fel de combinaţii, foarte adesea eşuăm în recuperarea acestor pacienţi”, a atras atenția prof. dr. Ioanel Sinescu. În numele Asociației Române de Urologie, el a propus ca fiecare român cu vârsta de peste 45 de ani să poată beneficia anual de un examen ecografic gratuit al aparatului urinar, astfel încât să se poate depista cât mai rapid aceste patologii maligne.
„Dificultăți în obținerea rapidă a diagnosticului sunt: numărul mic al centrelor care efectuează bronhoscopie, biopsie ghidată CT și biopsie ghidată ecografic, neefectuarea testelor histopatologice, imunohistochimice și moleculare în același centru. În plus, testările moleculare în prezent se fac pe baza voucherelor eliberate de industria farma. Cât privește screeningul, în România este funcțional doar programul de screening pentru cancerul de col uterin. Urmează să fie puse în aplicare programe de screening pentru cancerul mamar, colorectal și pulmonar”, a explicat dr. Daniela Zob, medic primar Oncologie Medicală.
Pacientul cu cancer renal este, cel mai frecvent, bărbat de peste 40 ani. Factorii de risc pentru apariția cancerului renal sunt vârsta înaintată, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, insuficiența renală severă, boala chistică renală, dializa, transplantul, sindromul sclerozei tuberoase, istoricul familial (2-3% dintre cancerele de rinichi sunt ereditare).
50% dintre cancerele de rinichi sunt detectate incidental, observând triada clasică: durere în spate / lateral, sânge în urină și evidențierea unui mase abdominale la palpare. Alte simptome sunt: pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate inexplicabilă, oboseala, febra inexplicabilă, anemia.
Date epidemiologice pentru România (conform Globocan 2020)
➢ 7.510 dintre pacienții cu cancer de rinichi supraviețuiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului
➢ 2.750 pacienți sunt nou diagnosticați în fiecare an (reprezentând a șaptea cauză de cancer la bărbați)
➢ 1.066 decese sunt înregistrate în fiecare an.
Cancerul de vezică urinară este de aproximativ cinci ori mai frecvent la bărbați decât la femei, iar 70% dintre cazuri se înregistrează la persoane de peste 65 de ani.
Fumatul este cel mai important factor de risc. Oprirea fumatului pentru mai mult de 4 ani poate reduce riscul apariției cancerului de vezică urinară. Alți factori de risc sunt înaintarea în vârstă (peste 65 ani), expunerea la locul de muncă la factori cancerigeni (coloranți anilinici, amine aromatice, arsenic), diabetul zaharat de tip II.
Simptomele cancerului de vezică urinară sunt probleme urinare, prezența sângelui în urină, durere și blocaje urinare.
Date epidemiologice pentru România (conform Globocan 2020
➢ 15.220 dintre pacienții cu cancer de vezică urinară supraviețuiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului
➢ 5.135 pacienți sunt nou diagnosticați în fiecare an (reprezentând a patra cauză de cancer la bărbați)
➢ 1.769 decese sunt înregistrate în fiecare an.