Cancerul, patologie dominantă și prioritară pe agenda sănătății

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a atras atenția că, pe lângă programe de screening și plan național de cancer, trebuie să lucrăm și pe zona de educație a populației.

”Avem o variantă aproape finalizată a Strategiei Naţionale de Control al Cancerului, ca parte a Planului european de control al cancerului. Noi putem să avem programe desfăşurate la nivel național, însă acestea să nu fie accesate de populaţie. Trebuie să lucrăm în zona de educație pentru sănătate, astfel încât oamenii să înţeleagă că aceste comportamente preventive le sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci şi pentru multe alte patologii cu care ne confruntăm. Avem record la morbiditate şi mortalitate legate de bolile cardiovasculare și de diabet. Cancerul este una dintre patologiile dominante şi prioritare, în acelaşi timp, pe agenda sănătăţii publice”, a afirmat ministrul Sănătății.

Potrivit acestuia, medicii de familie trebuie să fie parte integrantă a acestui efort. ”Cred că accesul la servicii medicale de asistenţă medicală primară, şi mă refer aici la pachetul de servicii preventive, trebuie încurajat şi financiar sau prin alte metode de natură administrativă, și neapărat în parteneriat cu organizaţii ale societăţii civile.  Este important să pregătim corpul medical, pe de o parte, şi populaţia acestei ţări astfel încât să acceseze serviciile medicale preventive care permit diagnosticarea precoce a cancerului şi administrarea unor terapii eficiente care fac ca viaţa să nu îşi schimbe cursul şi supravieţuirea după cancer să nu mai fie o problemă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila în cadrul unui eveniment dedicat celor 98.000 de persoane care află în fiecare an că au cancer.

Prezentă la eveniment, senatorul Nicoleta Pauliuc a anunțat că în acest an, pe 5 iunie, va fi pentru prima oară când vom sărbători Ziua Națională a Supraviețuitorilor nde Cancer. „Am ales ca simbol al Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, pe care anul acesta o sărbătorim în 5 iunie, nufărul galben: o floare gingaşă, dar spectaculoasă, născută din suferință. Nufărul reprezintă cunoaşterea luminii şi dragostea, dar mai ales renaşterea. Pentru că eu aşa văd momentul în care învingi această crudă boală, numită cancer: te naşti a doua oară. Am inițiat Legea privind Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer pentru că mi-am dorit să avem o asemenea Zi specială pentru a sărbători viaţa, pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi”,a  declarat Nicoleta Pauliuc.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente