Cancerul de sân în fază incipientă: ghidul de practică clinică ESMO pentru diagnostic, tratament și monitorizare

Estimările la nivel mondial au indicat 2,3 milioane de cazuri noi de cancer de sân în 2020, contribuind la aproape 12% din toate cazurile noi de cancer, cu 685.000 de decese în același an. Detectarea cancerului de sân a crescut datorită îmbunătățirii tehnicilor de screening. Rata mortalității a scăzut în ultimii ani în populațiile occidentale, în special la grupele de vârstă mai tinere, dar cancerul de sân este în continuare principala cauză de deces prin cancer la femeile din întreaga lume.

Majoritatea cazurilor de cancer de sân precoce/fază incipientă (CBC) pot fi vindecate prin tratament multimodal, deși ratele de vindecare variază în funcție de stadiul clinic și de subtip. Ghidul de practică clinică ESMO pentru diagnostic, tratament și monitorizare, recent actualizat, are o serie de recomandări în ceea ce privește managementul cancerului de sân în fază incipientă:

  • Screeningul mamografic regulat (o dată la 2 ani) este recomandat la femeile cu risc mediu, cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Mamografia regulată poate fi efectuată, de asemenea, la femeile cu vârsta cuprinsă între 45-49 și 70-74 de ani, deși există mai puține dovezi de beneficii.
  • Examinarea diagnostică suplimentară se bazează pe examinarea clinică și imagistică, inclusiv mamografia bilaterală și ecografia ambilor sâni și a ganglionilor limfatici regionali sau mamografia digitală bidimensională în cazul simptomatic.
  • Tomosinteza digitală a sânului (cu sau fără mamografie sintetică) și mamografia cu substanță de contrast pot fi luate în considerare ca alternative, atunci când sunt disponibile și adecvate.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a sânilor este recomandată în caz de incertitudini în urma imagisticii standard și în situații clinice speciale (de exemplu, cancerul mamar familial asociat cu mutații BRCA1/2 germinale (gBRCA1/2m), cancere lobulare, suspiciune de multifocalitate și/sau multicentricitate, prezența implanturilor mamare).
  • Evaluarea metastazelor la distanță (osoase, hepatice și pulmonare) este recomandată numai la pacienții cu boală în stadiul IIb și mai înalt, la pacienții cu un risc ridicat de recidivă la primul diagnostic și/sau la pacienții simptomatici.

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente