”Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră atâta timp cât încă o avem, nu trebuie să așteptăm apariția semnelor și simptomelor. În momentul în care te duci la doctor atunci când ai o problemă, deja vei fi pierdut timp. Asta înseamnă screening și prevenție. Să încerc să depistez care sunt factorii care pot să-mi crească riscul pentru o boală, iar din perspectiva screeningului- să fac lucrurile conform grupei de vârstă căreia aparțin și conform riscurilor pe care le am acum”, a afirmat dr. Daciana Toma în cadrul dezbaterii ”ONCO- Meet the EXPERTS”.
Potrivit acesteia, ar trebui ca rezultatele proiectelor de screening derulate pe fonduri europene să motiveze autoritățile pentru a le transforma în programe naționale. ”În proiectul de screening cancer de colon au fost depistate multe cazuri cu leziuni pre-canceroase- ceea ce deja înseamnă prevenție. Au fost depistate cazuri cu cancer de colon, ceea ce înseamnă că, efectiv, acestor pacienți li s-a dat o șansă la viață. De ce este important screeningul? Cancerul de colon depistat precoce are o supraviețuire de peste 90%, iar când este depistat în stadii avansate, supraviețuirea este de doar 15%”, a explicat specialistul.
Grupa de risc generală pentru cancerul colorectal este cea cuprinsă între 50 și 74 de ani. Însă, în prezent, se acumulează date privind apariția cancerului colorectal înainte de vârsta de 50 de ani, chiar la vârste de 40 de ani.
Dezbaterea ”ONCO- Meet the EXPERTS” a fost organizată de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”.