Cancerul de col uterin – al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei

Cancerul de col uterin – al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei

Cancerul de col uterin apare atunci când celulele din colul uterin al femeii se modifică. Acesta poate afecta țesuturile mai profunde ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastază), adesea în plămâni, ficat, vezică, vagin și rect. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu virusul papilomului uman (HPV), care poate fi prevenită cu un vaccin. Există aproximativ 100 de tulpini diferite de HPV. Doar anumite tipuri cauzează cancer de col uterin. Cele două tipuri care cauzează cel mai frecvent cancer sunt HPV-16 și HPV-18. A fi infectat cu o tulpină de HPV cauzatoare de cancer nu înseamnă a avea cancer de col uterin. Sistemul imunitar elimină majoritatea infecțiilor cu HPV, adesea în doi ani. Cancerul de col uterin se dezvoltă încet, deci este de obicei timp să fie depistat și tratat  înainte de a provoca probleme grave. Afectează din ce în ce mai puține femei în fiecare an, datorită screening-ului îmbunătățit prin testarea Papanicolau. Deși majoritatea infecțiilor cu HPV se rezolvă spontan și nu provoacă simptome, infecția persistentă poate provoca cancer de col uterin.

Populația afectată

Acesta este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei. În 2018, aproximativ 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin la nivel mondial și aproximativ 311.000 de femei au murit din cauza bolii. Femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani sunt cel mai probabil să dezvolte acest cancer. Cu toate acestea, mai mult de 15% din cazurile noi aparțin femeilor cu vârsta peste 65 de ani, în special celor care nu au fost supuse unor examinări regulate. Abordările eficiente de prevenire primară (vaccinarea HPV) și secundară (screeningul și tratarea leziunilor precanceroase) vor preveni majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Când este diagnosticat, cancerul de col uterin este una dintre cele mai tratabile forme de cancer, cu condiția ca acesta să fie depistat devreme și gestionat eficient. Cancerele diagnosticate în stadii târzii pot fi, de asemenea, controlate cu tratament adecvat și îngrijiri paliative. Cu o abordare cuprinzătoare de prevenire, depistare și tratare, cancerul de col uterin poate fi eliminat ca o problemă de sănătate publică într-o generație.

Factorii de risc ai cancerului de col uterin

HPV este cel mai mare factor de risc pentru cancerul de col uterin. Alți factori care pot crește riscul includ: virusul imunodeficienței umane (HIV), fumat, obezitate, un istoric familial de cancer de col uterin, o dietă săracă în fructe și legume, administrarea de pilule contraceptive, când ai rămas însărcinată pentru prima dată la o vârstă mai mică de 17 ani. Alți factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:

  • Mulți parteneri sexuali. Cu cât numărul partenerilor sexuali este mai mare cu atât sunt mai mari șansele de a avea HPV.
  • Activitate sexuală timpurie. A face sex la o vârstă fragedă crește riscul de HPV.
  • Alte infecții cu transmitere sexuală (ITS). A avea alte ITS - cum ar fi chlamydia, gonoreea, sifilisul și HIV / SIDA - crește riscul de HPV.
  • Un sistem imunitar slăbit. Este posibil să dezvoltați cancer de col uterin dacă sistemul imunitar este slăbit de o altă afecțiune și de o infecție cu

Simptomele pot apărea în stadiile târzii ale bolii

Multe femei cu cancer de col uterin nu își dau seama că au boala devreme, deoarece de obicei nu provoacă simptome până la stadiile târzii. Când apar simptomele, acestea sunt ușor confundate cu afecțiuni comune, cum ar fi perioadele menstruale și infecțiile tractului urinar (ITU). Simptomele tipice ale cancerului de col uterin sunt: sângerări neobișnuite, cum ar fi între perioade, după sex sau după menopauză,  secreție vaginală care arată sau miroase diferit decât de obicei, durere în zona bazinului,  nevoia de urinare mai des decât de obicei, durere în timpul urinării

Stadii

După diagnostic, medicul dumneavoastră va atribui cancerului o etapă/stadiu. Etapa spune dacă cancerul s-a răspândit și, dacă da, cât de mult s-a răspândit. Stadializarea cancerului poate ajuta medicul să găsească tratamentul potrivit. Cancerul de col uterin are patru etape:

Stadiul 1 - Cancerul este mic. Este posibil să se fi răspândit la ganglionii limfatici. Nu s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Stadiul 2 - Cancerul este mai mare. Este posibil să se fi răspândit în afara uterului și a colului uterin sau la ganglionii limfatici. Încă nu a ajuns în alte părți ale corpului.

Stadiul 3 - Cancerul s-a răspândit în partea inferioară a vaginului sau în pelvis. Poate bloca ureterele, tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică. Nu s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Stadiul 4 - Cancerul s-ar fi putut răspândi în afara pelvisului la organe precum plămânii, oasele sau ficatul.

Tipuri de cancer de col uterin

Aflarea tipului de cancer de col uterin ajută la determinarea prognosticului și a tratamentului. Principalele tipuri de cancer de col uterin sunt:

  • Carcinom cu celule scuamoase. Acest tip de cancer de col uterin apare în celulele subțiri, plate (celule scuamoase) care acoperă partea exterioară a colului uterin, care se proiectează în vagin. Majoritatea cancerelor de col uterin sunt carcinoame cu celule scuamoase.
  • Acest tip de cancer de col uterin apare în celulele glandulare în formă de coloană care acoperă canalul cervical.

Uneori, ambele tipuri de celule sunt implicate în cancerul de col uterin. Foarte rar, cancerul apare în alte celule din colul uterin.

surse: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501/,  https://www.healthline.com/health/cervical-cancer/https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer.html

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente