Cancerul de col uterin: noi recomandări OMS pentru screening și tratament

Cancerul de col uterin - ghid oms

Cancerul de col uterin. Prea multe femei din întreaga lume - în special din țările mai sărace - continuă să moară din cauza unei boli care poate fi prevenită și tratată.

Cancerul de col uterin. Pe 6 iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Programul special de cercetare, dezvoltare și training în reproducerea umană (HRP) au lansat un nou ghid pentru a ajuta țările să facă progrese mai rapide și mai echitabile în ceea ce privește depistarea și tratamentul acestei boli devastatoare.

Sfârșitul suferinței

În 2020, peste o jumătate de milion de femei au contractat cancerul de col uterin, iar aproximativ 342.000 de femei au murit din această cauză - majoritatea în țările cele mai sărace. Programele de depistare rapidă și precisă sunt esențiale pentru ca fiecare femeie cu boală de col uterin să primească tratamentul de care are nevoie și pentru a preveni decesele care pot fi evitate. Strategia globală a OMS pentru eliminarea cancerului de col uterin - aprobată de Adunarea Mondială a Sănătății în 2020 - prevede ca 70% dintre femeile din întreaga lume să fie testate în mod regulat pentru depistarea bolii cu un test de înaltă performanță și că 90% dintre cele care au nevoie să primească tratamentul adecvat. Alături de vaccinarea fetelor împotriva HPV, punerea în aplicare a acestei strategii globale ar putea preveni peste 62 de milioane de decese cauzate de cancerul de col uterin în următorii 100 de ani. "Programele eficiente și accesibile de screening și tratament al cancerului de col uterin în fiecare țară nu sunt negociabile, dacă vrem să punem capăt suferinței inimaginabile provocate de cancerul de col uterin", a declarat dr. Princess Nono Simelela, director general adjunct pentru priorități programatice strategice: Eliminarea cancerului de col uterin. "Acest nou ghid al OMS va ghida investițiile de sănătate publică în instrumente de diagnosticare mai bune, procese de implementare mai puternice și opțiuni mai acceptabile pentru screening, pentru a ajunge la mai multe femei - și a salva mai multe vieți."

O schimbare în îngrijire

Noul ghid include câteva schimbări importante în abordările recomandate de OMS în ceea ce privește screeningul cervical.  În special, acesta recomandă un test bazat pe HPV-ADN ca metodă preferată, mai degrabă decât observarea vizuală cu acid acetic (VIA) sau citologia (cunoscută în mod obișnuit sub numele de "frotiu Papanicolau"), care sunt în prezent cele mai frecvent utilizate la nivel mondial pentru a detecta leziunile precanceroase. Testul HPV-ADN detectează tulpinile cu risc ridicat de HPV care provoacă aproape toate cancerele de col uterin. Spre deosebire de testele care se bazează pe observarea vizuală, testul HPV-AND este un diagnostic obiectiv, care nu lasă loc pentru interpretarea rezultatelor. Deși procesul de obținere a unei probe de col uterin de către un furnizor de servicii medicale este similar atât în cazul citologiei, cât și în cazul testului HPV-ADN, acesta este mai simplu, previne mai multe precancere și cancere și salvează mai multe vieți decât VIA sau citologia. În plus, este mai eficient din punct de vedere al costurilor. Un acces mai mare la produse de bază și la autoeșantionare este o altă cale de luat în considerare pentru atingerea obiectivului strategiei globale de 70% testare până în 2030. OMS sugerează că eșantioanele autocolectate pot fi utilizate atunci când se furnizează teste HPV-ADN. Studiile arată că femeile se simt adesea mai confortabil să își preleve singure probele, de exemplu, în confortul propriei case, decât să meargă la un furnizor pentru screening. Cu toate acestea, femeile trebuie să primească sprijin adecvat pentru a se simți încrezătoare în gestionarea procesului.

Recomandările răspund la legătura dintre HPV și HIV

Femeile care sunt imunocompromise, cum ar fi cele care trăiesc cu HIV, sunt deosebit de vulnerabile la bolile cervicale; acestea sunt mai susceptibile de a avea infecții HPV persistente și de a avea o evoluție mai rapidă către precancer și cancer. Acest lucru duce la un risc de șase ori mai mare de cancer de col uterin în rândul femeilor care trăiesc cu HIV. Ca o recunoaștere a acestui fapt, noul ghid include recomandări specifice pentru femeile care trăiesc cu HIV: utilizarea unui test de screening primar HPV- ADN urmat de un test de triaj în cazul în care rezultatele sunt pozitive pentru HPV, pentru a evalua rezultatele în ceea ce privește riscul de cancer de col uterin și necesitatea tratamentului. Recomandările globale arată, de asemenea, că screeningul trebuie să înceapă la o vârstă mai timpurie (25 de ani) decât pentru populația generală de femei (30 de ani). Femeile care trăiesc cu HIV trebuie, de asemenea, să fie supuse unui nou test după un interval de timp mai scurt după un test pozitiv și după tratament decât femeile care nu sunt infectate cu HIV. "Cu aceste noi orientări, trebuie să valorificăm platformele deja dezvoltate pentru îngrijirea și tratamentul HIV pentru a integra mai bine depistarea și tratamentul cancerului de col uterin, pentru a răspunde nevoilor și drepturilor de sănătate ale grupului de femei care trăiesc cu HIV, pentru a crește accesul, a îmbunătăți acoperirea și a salva vieți",  declară dr. Meg Doherty, director al Departamentului OMS pentru programe globale privind HIV, hepatită și infecții cu transmitere sexuală.

Fiecare intervenție contează pentru a elimina cancerul de col uterin

Până la sfârșitul anului 2021 urmează să fie publicate date care arată care este situația actuală a țărilor din întreaga lume în ceea ce privește povara cancerului de col uterin și acoperirea pentru depistare și tratament. Aceste profiluri de țară pot ajuta autoritățile din sănătate să identifice domeniile în care programele lor trebuie consolidate și să măsoare progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor pentru 2030. Pentru ca un program de prevenire și control al cancerului de col uterin să aibă impact, consolidarea retenției pacientelor și asigurarea unui tratament rapid al femeilor care au un test pozitiv pentru HPV sau precancer cervical reprezintă o prioritate fundamentală. "Raportul cost-eficiență al testelor de screening este important pentru extinderea programelor, dar și alte aspecte ale abordării de sănătate publică pentru eliminarea cancerului de col uterin sunt, de asemenea, vitale", a declarat dr. Nathalie Broutet, Departamentul de Sănătate Sexuală și Reproductivă,  Cercetare și HRP al OMS. "Ceea ce contează cel mai mult este coerența programului fiecărei țări în ceea ce privește asigurarea continuității îngrijirii: faptul că toate femeile au acces la screening, că furnizorii de servicii medicale sunt informați în timp util cu privire la rezultatele testului de screening și pot, la rândul lor, să împărtășească aceste informații cu pacienta lor și că femeile pot avea acces la un tratament adecvat sau pot fi direcționate, dacă este necesar."  OMS face apel la toate femeile să se asigure că își fac periodic testele de screening pentru cancerul de col uterin, în conformitate cu recomandările autorității locale de sănătate.

Ghidul este disponibil la: https://www.who.int/publications/i/item/9789240030824

Sursa: https://www.who.int/news/item/06-07-2021-new-recommendations-for-screening-and-treatment-to-prevent-cervical-cancer

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente