Cancer pulmonar: diagnosticarea în stadiu incipient crește supraviețuirea până la 90%

Datele oficiale, potrivit registrelor internaționale la care se raportează România, arată că, în 2022, în țara noastră au fost 8.500 de cazuri de cancer pulmonar la bărbați (a doua neoplazie ca prezență) și 3.200 la femei (al 4-lea tip de cancer în rândul sexului feminin).

Medicii atrag atenția că mortalitatea este foarte apropiată de numărul de cazuri noi înregistrat anual: 10.500 de decese la 11.700 de cazuri noi în 2022 (potrivit Globocan). Una dintre cauzele mortalității ridicate este diagnosticul bolii în stadii tardive, în care terapiile nu mai au eficiența dorită. Cu cât stadiul diagnosticării este mai mare, cu atât supraviețuirea este mai scăzută.

”Diagnosticarea cancerului pulmonar în stadiul I permite o supraviețuire la 5 ani de peste 70%, stadiul Ia - peste 92%, iar stadiul II are o supraviețuire de 50- 70%. Din păcate, diagnosticul în stadiul III permite o supraviețuire de 30-40%, iar în stadiul IV- sub 10%. Cu cât boala este depistată mai rapid, cu atât intervențiile terapeutice sunt mai facile, iar noile tratamente oferă creșterea supraviețuirii în toate stadiile”, a explicat dr. Daniela Zob, director medical Institutul Oncologic București ”Profesor doctor Alexandru Trestioreanu”.

Unul dintre factorii de risc pentru apariția cancerului pulmonar este fumatul, atât cel clasic, cât și vapingul, de aceea specialiștii fac apel la populația fumătoare sau fostă fumătoare să meargă la medic pentru controalele periodice.

”Pacienții nu trebuie să se teamă de un astfel de diagnostic, deoarece descoperirea unui cancer pulmonar în stadiu incipient ne permite să luăm măsuri rapid. Prin programul de screening al cancerului pulmonar, la care se lucrează în prezent, se va stabili decontarea procedurilor pentru depistarea cancerului. Screeningul înseamnă evaluarea întregii populații complet asimptomatică. Screeningul se realizează prin tomografie low- dose (CT cu doză mică) care poate diagnostica un cancer pulmonar în stadii incipiente”, a mai afirmat reprezentanta IOB.

Există două forme de cancer pulmonar: cel cu celulă mică (microcelular), mai agresiv, cu opțiuni terapeutice limitate - chimioterapie, radioterapie și imunoterapie, care a schimbat foarte mult rata de supraviețuire la acest tip de cancer- și cel non-microcelular (scuamos sau non- scuamos), care are un prognostic ușor mai bun decât cel microcelular și un acces mai facil la terapii eficiente.

În cadrul IOB se pot realiza aproape toate analizele necesare managementului cancerului pulmonar cu celulă mică: RMN cerebral, tomografie, scintigrafie osoasă, biopsie de ganglion mediastinal, analiza citologică a lichidului pleural, diagnostic histopatologic și teste imunohistochimice). În curând se va putea realiza și evaluarea PET-CT, potrivit reprezentanților unității medicale. Pentru cancerul pulmonar non-microcelular investigațiile sunt similare.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente