Cancer pulmonar: cum putem preveni peste 12.000 de decese?

Cheia pentru îmbunătățirea supraviețuirii și a calității vieții românilor afectați de cancer pulmonar este diagnosticarea precoce a bolii.

Prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, coordonatorul științific al Planului național de combatere a cancerului, a atras atenția că 75% dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt diagnosticați în stadiile 3, respectiv 4 de boală. ” Cancerul bronhopulmonar, principala cauză de deces din motive oncologice în România, este detectat adesea prea târziu, când opțiunile de tratament sunt limitate. În fiecare an, peste 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, boală care are cea mai mică rată de supraviețuire la cinci ani dintre cele mai importante tipuri de cancer (10% România, 18% Europa)”, a declarat specialistul în cadrul unei mese rotunde organizate în preambulul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului bronhopulmonar, marcată anual pe 1 august.

Potrivit medicului, una dintre soluțiile pentru diagnosticarea mai rapidă a pacienților ar fi implementarea unui program național de screening cu accent în județele cu cele mai mari incidențe - Iași, Neamț, Alba, Hunedoara, Timiș, Constanța, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, dar și organizarea a 7 unități mobile de screening care să asigure accesul echitabil în detecția precoce în toate regiunile – Nord-Vest, Nord-Est, Centru, Vest, Sud-Vest, Sud, Sud-Est.

”Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică vor concepe și implementa un program pilot pentru screeningul cancerului bronhopulmonar prin LDCT (low-dose computed tomography / computer tomograf cu doză mică), anual. Populația țintă este cea cu vârsta între 50 și 70 de ani, persoane fumătoare activ de 20 de pachete/an sau care au renunțat la fumat o perioadă de până la 15 ani. Impactul unui astfel de program de screening ar fi reducerea mortalității prin cancer pulmonar în România cu 20% în rândul populației depistate. În primii 10 ani ai unui program de screening pentru cancerul pulmonar în România, peste 70% din toate cancerele pulmonare depistate ar fi diagnosticate în stadiu incipient, fiind prevenite astfel peste 12.000 de decese”, a mai declarat prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente