Pacienții cu neoplasm bronhopulmonar în stadii avansate reprezintă apoximativ trei sferturi din totalitatea celor diagnosticați. Pentru aceștia, rata de supraviețuire este de maximum 5% la 5 ani.
”Așadar, peste 75% dintre pacienții cu neoplasm pulmonar se prezintă pentru prim diagnostic în momentul în care boala neoplazică este foarte avansată, deci tratamentul de care pot beneficia este cel paliativ și nu cel curativ, la care primul pas este intervenția chirurgicală. Pacienții cu cancer bronhopulmonar au o rată crescută de supraviețuire dacă sunt diagnosticați în stadii precoce de boală. De exemplu, un pacient depistat în stadiul 1a de boală are o supraviețuire la 5 ani de aproximativ 90%, iar stadiile localizate ale bolii, cele rezecabile, care pot beneficia de intervenții chirurgicale, au supraviețuire la 5 ani în jur de 50%. Din păcate, pacienții vin la medic când simptomele bolii devin extrem de severe: tusea devine chinuitoare – nu îi mai lasă nici să se odihnească, încep să expectoreze sânge, nu mai pot respira aproape deloc – deoarece tumora a invadat căile aeriene mari, sau în momentul în care boala devine invalidantă din cauza durerii ori a dificultăților de înghițire, răgușelii etc”, avertizează prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic-șef al Laboratorului de Endoscopie Bronșică, Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din Capitală, director al Școlii Societății Române de Pneumologie.
Potrivit unui interviu publicat în revista Politici de Sănătate, ediția specială dedicată Oncologiei, în România, peste 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători de lungă durată, cu tabagism cronic. Boala este pe primul loc la bărbați, dar se află în creștere și la femei – din cauza faptului că, în paralel, crește și acest obicei al fumatului la femei. Peste 50% dintre pacienți au vârste între 45 și 65 de ani.
”Unul dintre lucrurile fundamentale referitoare la diagnostic este bronhoscopia – care poate ajuta atât la diagnosticare, cât și la urmărirea ulterioară a bolii – esențială în bilanțul oncologic periodic. Progresele care au apărut în ultima vreme, inclusiv în tratamentul cancerului bronhopulmonar, aduc o necesitate cu atât mai mare de a fi evaluat periodic pacientul, deoarece, uneori, există chiar posibilitatea ca acesta să fie reconvertit într-un stadiu operabil al bolii, după ce a beneficiat de terapii țintite pentru un anumit tip de cancer bronhopulmonar”, mai spune pneumologul.