Campanie de testare a cancerului de intestin la nivel național

NHS a trimis la milioane de cetățeni britanici un kit de testare a cancerului intestinal care ar putea salva vieți, ca parte a unei campanii naționale de îmbunătățire a diagnosticării acestei boli.

 Kitul de testare a cancerului intestinal, utilizabil la domiciliu, poate detecta semnele timpurii ale bolii. Diagnosticarea cancerului intestinal în stadii incipiente înseamnă că pacienții au de nouă ori mai multe șanse de supraviețuire. Campania națională a NHS a fost lansată la televizor, la radio și pe platformele de socializare, încurajând utilizarea kitului de testare la domiciliu pentru a se asigura că mai multe persoane sunt diagnosticate cât mai devreme posibil. Campania își propune să evidențieze rapiditatea și comoditatea kitului de testare a cancerului intestinal.

Cum funcționează kitul de testare a cancerului intestinal?

NHS livrează lunar peste 500.000 de kituri gratuite pentru testul imunochimic fecal (FIT). Kitul FIT detectează cantități mici de sânge în scaun care, în mod normal, nu ar fi vizibile. Kitul FIT este mai rapid de utilizat decât precedentul kit de testare a cancerului intestinal utilizat de NHS. Pentru a utiliza kitul, oamenii trebuie să colecteze o mică mostră din scaun cu ajutorul bastonașului de plastic furnizat, înainte de a o trimite la NHS pentru a fi testată într-un laborator. Toate persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani care sunt înregistrate la un cabinet de medicină generală și care locuiesc în Anglia primesc automat un kit FIT la fiecare doi ani. În prezent, kitul de testare este administrat persoanelor în vârstă de 58 de ani, ca parte a unui plan de reducere a vârstei persoanelor care primesc testul la 50 de ani până în 2025. Cele mai recente statistici ale NHS au arătat că procentul de persoane care aleg să participe la screeningul intestinal a crescut la 70,3%, cea mai mare rată înregistrată vreodată. Cu toate acestea, aproximativ o treime dintre persoane nu returnează kitul de testare a cancerului intestinal.

Eliminarea stigmatului în jurul cancerului intestinal

Depistarea cancerului intestinal este vitală pentru a ajuta NHS să detecteze boala în stadiul cel mai timpuriu, când este mai probabil să fie tratată cu succes. Șefii Serviciului Național de Sănătate Publică (NHS) au îndemnat oamenii să fie mai deschiși în privința acestei probleme, întrucât aceștia sunt adesea reticenți în a vorbi despre simptomele cancerului intestinal din cauza rușinii. "Screeningul este una dintre cele mai bune modalități de a diagnostica cancerul intestinal la timp sau, în unele cazuri, de a preveni apariția acestuia, așa că ne dorim ca mai mulți oameni să facă acest lucru și să oprească această boală din calea ei", a declarat Steve Russell, directorul NHS pentru vaccinări și screening. "Kitul FIT oferă persoanelor eligibile șansa de a efectua rapid și în condiții de siguranță un test de depistare a cancerului intestinal la domiciliu și de a se asigura că mai multe cazuri sunt descoperite mai devreme", a continuat el. Cancerul intestinal este al patrulea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, cu a doua cea mai mare rată de mortalitate. Statisticile arată că aproape 43.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer intestinal în Marea Britanie, iar peste 16.500 de persoane mor din cauza acestei boli. "Sperăm ca această campanie să contribuie la evidențierea importanței programului de screening pentru cancerul intestinal și cât de ușor este de făcut tesul. Acesta este destinat persoanelor fără simptome, necesită doar o mică mostră de scaun și poate depista urme ascunse de sânge care ar putea fi un semn de cancer. Depistarea cancerului într-un stadiu incipient face ca acesta să fie mult mai ușor de tratat, iar noi recomandăm oamenilor să utilizeze kitul", a declarat dr. Julie Sharp, șefa departamentului de informații despre sănătate din cadrul Cancer Research UK.

Sursa: NHS launch a nationwide bowel cancer test kit campaign (healtheuropa.com)

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente