Scopul screeningului este de a preveni moartea cauzată de cancer prin reducerea incidenței bolii avansate și introducerea terapiei în stadiile incipiente ale bolii. Potențialul este cel mai mare pentru cancerele care au o istorie naturală care permite detectarea și tratarea leziunilor precursoare. Eficacitatea unui program de screening la nivel de populație este măsurată pe baza gradului de reducere a bolii-mortalitate specifică care poate fi realizată cu un echilibru acceptabil dintre raportul beneficiu-prejudiciu.
Screeningul și tratamentul au contribuit substanțial la scăderea mortalității în cancerul de sân. În cea mai recentă revizuire a eficacității și eficacității screening-ului cancerului de sân, inclusiv studii randomizate controlate și analize observaționale ale studiilor moderne, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a concluzionat că studiile de cohortă bazate pe incidență indică reduceri ale mortalității prin cancer de sân cu aproximativ 40% la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care participă la screening, 32% pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani și 17% pentru cele cu vârste între 40 și 44 de ani.
Tehnologia imagistică a sânilor a evoluat de la introducerea mamografiei, de la film la receptorii de imagine digitale. În prezent, mamografia digitală cu câmp complet (FFDM) este rapid înlocuită de tomosinteza mamară digitală (DBT), cunoscută și sub numele de mamografie 3-dimenisonală (3D). Mamografia digitală are o performanță similară cu cea a mamografiei pe ecran de film la femeile în vârstă de 50 de ani la 79 de ani; cu toate acestea, sensibilitatea este îmbunătățită la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani datorită prevalenței mai mari a densității mamografice, dar la un cost de specificitate redusă.
Caracteristica unică a DBT este capacitatea de a face imagini ale sânului din diferite unghiuri pentru a produce atât imagini 2D, cât și pseudo-3D, ale sânului. Studiile indică faptul că DBT are un nivel de performanță superior, sau cel puțin echivalent, în comparație cu mamografia 2D atât din punct de vedere al sensibilității, cât și al specificității și pare a avea unele avantaje suplimentare în comparație cu FFDM în screening în rândul femeilor cu sâni denși mamografici.
Sursa: https://www.efpia.eu/media/580501/comparator-report-on-cancer.pdf