Bune practici europene în screening – cancerul colorectal

Un studiu multidisciplinar recent a analizat indicatorii cheie de performanță - rata de participare, rata de pozitivitate (PR), rata de detectare (DR) și valoarea predictivă pozitivă pentru adenoame și cancer colorectal (CRC) - pe baza datelor cantitative agregate colectate pentru un raport privind screening UE.  S-au obținut estimări brute și combinate (printr-un model de efecte aleatorii) pentru a descrie și compara tendințele în diferite state membre/regiuni și protocoale de screening. Rata de participare a fost mai mare în țările care au adoptat testul imunochimic fecal (FIT) (interval: 22,8% -71,3%) decât în cele care utilizează test de sânge ocult fecal guaiac (gFOBT) (interval 4,5% -66,6%) și a arătat o corelație pozitivă ( ρ = 0,842, p <0,001) cu participare la screeningul cancerului de sân în aceleași zone. Performanța screening-ului a arătat o mare variabilitate. Respectarea recomandării pentru evaluarea colonoscopiei (colonoscopie totală - TC) a variat între 64% și 92%; Rata de finalizare a TC a variat între 92% și 99%. PR și DR ale adenoamelor avansate și CRC au fost mai mari în FIT, comparativ cu programele gFOBT și independente de protocol în rândul bărbaților, subiecților mai în vârstă și celor care efectuează primul lor screening. Variabilitatea rezultatelor indicatorilor de calitate între programele de screening bazate pe populație evidențiază importanța monitorizării continue, precum și necesitatea promovării eforturilor de îmbunătățire a calității, așa cum se recomandă în orientările UE. Implementarea sistemelor de monitorizare, asigurarea disponibilității datelor pentru întregul proces, împreună cu inițiativele menite să îmbunătățească reproductibilitatea histologiei și calitatea endoscopiei, reprezintă o prioritate în gestionarea programelor de screening. În SUA, a fost observată o scădere a deceselor cauzate de cancer colorectal în ultimele două decenii. Acest declin a fost legat de studii randomizate controlate pentru screening precum și de o introducere pe scară largă a screening-ului. O analiză recentă a indicat faptul că persoanele născute în jurul anului 1990 au riscul de cancer de colon de două ori și riscul de cancer de rect de patru ori mai mare comparativ cu persoanele născute în jurul anului 1950, care prezintă cel mai mic risc. Decesele au crescut, de asemenea, la persoanele cu vârsta sub 55 de ani, la o rată anuală de aproximativ 1% între 2005 și 2014. Aceste observații pot duce la o reevaluare a limitelor de vârstă pentru screeningul cancerului colorectal.

 

Surse:

https://www.efpia.eu/media/580501/comparator-report-on-cancer.pdf

https://gut.bmj.com/content/68/7/1232

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente