Asociațiile de pacienți monitorizează transpunerea în practică a Legii Cancerului

Proiectul de lege privind transpunerea în legislație a Planului Național de Control și Combatere a Cancerului a fost depus, pe 7 iunie 2022, la Senat, pentru a fi analizat și aprobat în regim de urgență.

Cea de-a doua etapă este dezbaterea și aprobarea în Camera Deputaților, ulterior documentul urmând a fi trimis spre promulgare la Președinție.

”Sperăm ca proiectul de lege să fie analizat cât mai repede, votat de toți senatorii și transferat la Camera Deputaților. Noi ne-am pus mari speranțe în acest Plan Național de Cancer, pe care îl cerem din 2001. Ceea ce ne dă certitudine că lucrurile se vor întâmpla așa cum ne dorim este această solidaritate politică întâlnită pentru prima oară privind aprobarea și legiferarea Planului. Documentul este perfectibil, iar dinamica din sănătate impune clar creionarea a noi planuri în perioade scurte de timp (de exemplu, Franța se află la al cincilea plan național de cancer). Vom rămâne activi și atenți la cei care decid pentru noi”, a afirmat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în cadrul unui eveniment organizat la Centrul de Oncologie ”Sf. Nectarie” din Craiova.

Normele de aplicare, la Ministerul Sănătății

Potrivit proiectului de act normativ, ”în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală”.

”Foarte mulți specialiști și servicii/direcții de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății vor face parte din transpunerea în practică a Planului Național de Combatere a Cancerului. Sunt convins că, în momentul în care acest plan va avea forma legiferată, Comisia de specialitate va trebui să răspundă la anumite probleme sau să participe la elaborarea anumitor normative care derivă din Planul de Cancer”, a afirmat conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.

”Comisia din Minister are un rol consultativ. Însă toți care facem parte din ea suntem medici și este misiunea noastră să depunem toate eforturile pentru a adăuga ce lipsește, în beneficiul pacienților pe care îi tratăm”, a completat prof. dr. Șerban Negru, vicepreședintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente