Anglia: experții fac apel la îmbunătățirea testării cancerului pentru personalizarea tratamentului

O mai mare utilizare a testelor pentru depistarea cancerului este cheia pentru a adapta mai precis utilizarea noilor tratamente pentru pacienți și pentru a crește astfel șansele ca acestea să fie recomandate în cadrul NHS, susțin  experții britanici.

Cercetătorii în domeniul cancerului solicită organismelor de reglementare și industriei să colaboreze pentru a se asigura că noile tratamente sunt dezvoltate împreună cu testele biomarker pentru a se asigura că pacienții cu cele mai mari șanse de a beneficia în urma tratamentului, îl primesc. Cele mai recente cifre disponibile, pentru perioada 2016-2019, arată că doar 18% dintre medicamentele pentru cancer evaluate de Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) au fost însoțite de un test biomarker. Prin identificarea grupurilor de pacienți cu modificări specifice în genele lor sau în nivelurile de proteine care îi fac mai susceptibili de a beneficia de tratament, testele biomarker facilitează și accelerează demonstrarea faptului că noile tratamente sunt eficiente din punct de vedere al costurilor.

Necesitatea unor teste biomarker mai multe și mai bune

Costul ridicat al medicamentelor de precizie face dificilă recomandarea utilizării acestora în cadrul NHS, cu excepția cazului în care acestea sunt destinate în mod precis persoanelor care au cele mai mari șanse de a beneficia de ele. Din acest motiv, Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra solicită ca industria și autoritățile de reglementare să colaboreze pentru a încuraja dezvoltarea unor teste biomarker mai multe și mai bune. Biomarkerii pot aduce beneficii pacienților în două moduri - în primul rând, asigurându-se că doar cei care au cele mai mari șanse să beneficieze de un tratament îl primesc, iar în al doilea rând, îmbunătățind ratele de aprobare a noilor tratamente, deoarece reduc costurile prin utilizarea mai eficientă a medicamentelor.

Provocări care trebuie abordate

Cu toate acestea, costurile de dezvoltare a testelor cu biomarkerii depășesc în prezent beneficiile financiare ale acestora, din cauza reglementărilor excesive și a cheltuielilor administrative, precum și a incertitudinii cu privire la faptul dacă testele vor fi recomandate pentru utilizare în cadrul NHS. Evaluările medicamentelor tind să considere testele însoțitoare ca fiind un cost suplimentar, ceea ce poate descuraja companiile farmaceutice să investească în dezvoltarea și prezentarea testelor biomarker, deoarece acestea par mai puțin rentabile. În acest fel, noile tratamente cu teste biomarker însoțitoare pot părea mai puțin atractive, ceea ce îngreunează dezvoltarea și adoptarea lor. Experții de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) susțin că au nevoie de mai mulți biomarkeri pentru a identifica persoanele cu cancer care au cele mai mari șanse de a beneficia de diferite strategii - pentru toate tipurile de cancer. Alte bariere în calea dezvoltării și accesului la biomarkeri sunt evidențiate de ICR în două declarații de poziție, care se referă la crearea de teste de biomarkeri și la accesul la acestea. Experții solicită o serie de schimbări în modul în care sunt utilizate testele de biomarker în Marea Britanie, printre care:

  • Companiile și instituțiile academice trebuie să fie în continuare stimulate să dezvolte teste de biomarkeri alături de noile medicamente - mai ales având în vedere că utilizarea biomarkerilor poate reduce dimensiunea populației de pacienți pentru un medicament.
  • Guvernul trebuie să investească într-o infrastructură națională mai bună pentru a sprijini cercetarea în domeniul noilor biomarkeri, facilitând colectarea și accesul la datele pacienților și la eșantioanele clinice.
  • Este nevoie de un registru național pentru testele de biomarker non-genomice, care să completeze Registrul național al testelor genomice, iar procesul de adăugare de noi teste trebuie să fie accelerat.

Cheia pentru medicina personalizată

Profesorul Kristian Helin, director executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat: "Testele de biomarker sunt cheia tratamentului personalizat și a aprobării cât mai rapide a noilor medicamente. Testele pot direcționa tratamentul cu precizie către pacienții cu cele mai mari șanse de a beneficia, ceea ce poate îmbunătăți calitatea vieții acestora și, în același timp, poate crește rentabilitatea tratamentului pentru NHS. Dar, este surprinzător de greu și de costisitor să se dezvolte, să se aprobe și să fie accesibile noi teste de biomarker în cadrul NHS. Trebuie eliminate barierele de reglementare inutile și trebuie să vedem testele de biomarker ca pe o modalitate de a trata pacienții mai eficient, mai degrabă decât ca pe un cost suplimentar."

Asigurarea tratamentelor pentru pacienții potriviți

Kevin Harrington, profesor de terapii biologice împotriva cancerului la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra a declarat: "Înțelegerea noastră biologică a unor tratamente, în special a imunoterapiilor, rămâne în urma dezvoltării lor clinice - ceea ce înseamnă că ne luptăm să le oferim pacienților potriviți suficient de repede. Pentru a rezolva această problemă, avem nevoie de teste de biomarker mai multe și mai bune. Testarea acestor indicatori măsurabili ne poate ajuta să prezicem ce pacienți au cele mai mari șanse să beneficieze de tratament - ceea ce, la rândul său, ne permite să evaluăm noile tratamente în cadrul unor studii mai mici, mai inteligente și mai ieftine, și să demonstrăm mai ușor că sunt rentabile."

 

Sursa: www.medicalxpress.com/news/2023-01-experts-cancer-tailor-treatment.html

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente