România este printre puținele state europene care are un pachet legislativ coerent, corelat în ceea ce privește cloudul guvernamental și interoperabilitatea datelor.
”Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) s-a concentrat pe o arhitectură de cloud guvernamental, unde să existe o reziliență a datelor, care să permită transformarea sistemelor informatice insulare, izolate care aduceau povară către utilizator, oricare ar fi fost acela (medic sau personal administrativ din spital), către cetățean. Asta trebuie să fie noua viziune, nu mai trebuie să existe sisteme centralizate prin care personalul medical sau personalul din cadrul instituțiilor centrale beneficiare duce eforturi atât de implementare, cât și de populare”, a afirmat Dragoș- Cristian Vlad, președintele Autorității, în cadrul dezbaterii ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer”.
În proiectul de cloud guvernamental există patru centre de date. ”Astfel de arhitectură poate asigura disponibilitate de 100% pe de o parte, respectiv interoperabilitatea cu alte sisteme. La nivelul ADR-ului există un proiect foarte important, cel de interoperabilitate a sistemelor naționale cu Uniunea Europeană. Este un proiect prin care se dorește crearea nodului european de interoperabilitate prin care pot fi schimbate elemente sau informații și cu alte state. De la nivel european există finanțare suficientă, trebuie schimbată paradigma în etapa de implementare. (…) Vrem să transmitem și către partenerii noștri să nu mai avem viziuni de a implementa proiecte mamut în care primele acțiuni constau în achiziția de hardware, de servere. Trebuie să ne gândim cum facem aplicația facilă, rapidă, care să aducă plus valoare celor interesați, iar pacientul să-și obțină datele sau să aibă informația la un click distanță. Cu toții avem astăzi în mână cel puțin un dispozitiv smart. În el avem date- de la un simplu SMS, la informații bancare sau, de ce nu, despre sănătate. Astfel de logică trebuie să promovăm în implementarea de proiecte. Acestea trebuie să conțină fluxuri simple, să nu împovăreze actul medical. Medicul trebuie să-și facă meseria. Pacientul trebuie să obțină în timp rapid o informație care să-i salveze viața sau să o partajeze către un alt spital sau în altă parte, tocmai pentru a nu mai exista blocaje”, a mai spus președintele ADR.
Dezbaterea ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer” a fost organizată, pe 24 noiembrie 2022, de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în scopul de a găsi acele soluții care să ajute la creionarea viitorului sănătății digitale în oncologie. Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul” (www.cancer-plan.ro).