Acces nediscriminatoriu la servicii financiare pentru supraviețuitorii cancerului

supraviețuitori

Senatorul Nicoleta Pauliuc a anunțat depunerea în Parlament a inițiativei ce reglementează dreptul de a fi uitat al supraviețuitorilor de cancer.

Potrivit propunerii, supraviețuitorii cancerului vor avea acces mai ușor la asigurări și credite bancare, eliminându-se, astfel, discriminările la care aceștia sunt supuși în ceea ce privește accesul la servicii financiare.

Inițiativa legislativă prevede că, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic, supraviețuitorul de cancer nu mai este obligat să ofere asiguratorilor informații și documente despre afecțiunea oncologică. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În plus, la propunerea institutelor oncologice, Ministerul Sănătății elaborează termene reduse față de termenul de 7 ani pe categorii de vârstă și tipuri de afecțiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor științifice privind progresele terapeutice.

”Supraviețuitorii de cancer trebuie să aibă toate condițiile pentru o viață de calitate, împlinită și lipsită de inechități, inclusiv acces nediscriminatoriu la asigurări și credite bancare. Inițiativa își propune să reglementeze dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer, și anume dreptul ca, după expirarea unui termen de la data încheierii tratamentului, acesta să încheie un contract de asigurare în condiții standard ca și persoana care nu a suferit niciodată de cancer. Adică să nu fie discriminat prin refuzul asigurării sau suplimentarea primei de asigurare și, implicit, prin contractarea mai dificilă a unui credit”, afirmă Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, ea însăși supraviețuitoare a cancerului.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente