Abordări noi de stabilire a prețurilor, evaluare și plată a medicamentelor pentru cancer

Evaluarea tehnologiei medicale (HTA) a medicamentelor noi a devenit imperativă pentru informarea deciziilor de rambursare în țările europene în ultimele decenii. O evaluare economică a medicamentelor noi formează o parte crucială a HTA. Prețul medicamentului nou are consecințe imediate asupra rentabilității și impactului bugetar al acestuia. O provocare cheie pentru accesul la medicamente noi este de a echilibra prețul, valoarea și costurile companiilor pentru cercetare și dezvoltare, producție și distribuție. În ultimele două decenii s-a înregistrat o creștere fără precedent în ceea ce privește dezvoltarea și introducerea de medicamente eficiente împotriva cancerului. Și prețurile medicamentelor au crescut, de asemenea, în timp. Prețurile mai mari reduc rentabilitatea și restricționează accesul pacienților. Un motiv pentru prețuri ridicate este finanțarea scăzută a costurilor pentru cercetare și dezvoltare. Astăzi, cea mai mare parte a finanțării pentru dezvoltarea medicamentelor împotriva cancerului provine din țări, în special SUA, care reprezintă majoritatea vânzărilor. Un preț mai mic care ar permite o utilizare mai mare a unui medicament în țările mai sărace sau pentru indicații cu valoare mai mică ar putea totuși să sprijine finanțarea costurilor fixe și a investițiilor în dezvoltarea medicamentelor. Se poate vedea acest lucru reflectat în prețuri mai mici în Europa decât în ​​SUA și reduceri mai mari la prețurile de listă pentru țările europene cu venituri mici pe cap de locuitor și diferite mecanisme pentru ajustarea prețurilor la volumele din contractele nedeclarate cu plătitorii.

Accesul pacienților la medicamentele împotriva cancerului, în Europa, se corelează cu puterea economică a țărilor, deoarece plătitorii publici nu își pot permite întotdeauna să ramburseze costurile pentru  noile medicamente.  În absența plătitorilor publici care oferă acces la medicamente noi, pacienții bogați pot avea acces la aceste medicamente folosindu-și banii proprii („plăți din buzunar”). O analiză recentă a arătat că există o disponibilitate pe scară largă a accesului gratuit sau subvenționat masiv la noi medicamente pentru cancer în țările vest-europene, în timp ce multe medicamente (chiar și cele care figurează pe lista model a OMS a medicamentelor esențiale) erau fie indisponibile, fie disponibile numai la costuri integrale pentru pacienții din Europa de Est . Această situație dificilă înseamnă că o mare parte din pacienții europeni cu cancer nu pot avea acces la medicamente eficiente din cauza prețurilor ridicate și a eficienței reduse a costurilor pentru sistemele de îngrijire de sănătate. De asemenea, înseamnă că diferențele de supraviețuire bazate pe statutul socio-economic ar putea crește în țările cu acces restrictiv la medicamente noi.

 

Sursa: https://www.efpia.eu/media/580501/comparator-report-on-cancer.pdf

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente