În prezent, există dovezi substanțiale că furnizarea timpurie de îngrijiri de susținere și paliative integrate în îngrijirea pacienților cu cancer îmbunătățește calitatea vieții, gestionarea simptomelor și speranța de viață. Rolul oncologului este de a lua în considerare impactul bolii și al tratamentului asupra vieții fiecărui pacient, oferind în același timp un tratament anticanceros de cea mai bună calitate. În peisajul în continuă schimbare al tratamentelor anticancer, Ghidul ESMO de îngrijiri de susținere și paliative descrie cum să comunici eficient cu pacienții cu cancer, să detectezi și să abordezi nevoile lor unice nesatisfăcute și să oferi îngrijire holistică de ultimă generație celor care trăiesc cu și dincolo de cancer.
Scopul integrării îngrijirii paliative și de susținere în oncologie este de a uni două obiective de tratament:
- tratamentul optim al tumorii - "abordarea orientată spre tumoare"
- tratamentul optim al pacientului care are tumoare - "abordarea orientată spre pacient".
Există nemeroase dovezi care arată că integrarea acestor două moduri de îngrijire va oferi o îngrijire optimă centrată pe pacient. Aceasta aduce beneficii pacienților în ceea ce privește ameliorarea simptomelor, calitatea vieții (QoL), capacitatea de adaptare, funcționarea socială și, de asemenea, supraviețuirea. Potrivit autorilor ghidului, „a sosit momentul să nu mai dezbatem dacă ar trebui să se caute integrarea și să ne concentrăm asupra modului optim de a realiza integrarea îngrijirii de susținere și paliativă cu oncologia. Toți oncologii ar trebui să se străduiască să implementeze această nouă organizare în fiecare traseu individual de îngrijire a pacienților”.
Ghidul ESMO privind îngrijirile de susținere și paliative afirmă că, „pe lângă tratamentele anticancerigene, cei mai mulți dintre pacienții cu cancer au nevoie de ajutor pentru a preveni și a atenua efectele secundare legate de un astfel de tratament și pentru a face față simptomelor și nevoilor legate de boala în sine”. De asemenea, „pacienții doresc să trăiască cât mai mult timp posibil, dar și cât mai bine posibil. Sprijinul fizic, psihologic, social, existențial și spiritual este, prin urmare, necesar în fiecare etapă a traseului cancerului și nu numai dacă cancerul este incurabil”.
Într-o abordare de îngrijire centrată pe pacient, orice intervenție este introdusă atât la momentul potrivit, cât și în funcție de nevoile pacientului. Pentru a facilita integrarea, „trebuie luate măsuri în mai multe domenii. Una dintre provocările majore este modul de implementare sistematică a îngrijirii de susținere și paliative în cadrul îngrijirii oncologice de rutină. În această privință, echipa multidisciplinară (MDT) joacă un rol vital. Acest lucru necesită dezvoltarea de competențe în domeniul îngrijirii de susținere și paliative, adoptarea unui model de lucru multidisciplinar, complet integrat, și o filozofie de îngrijire în care accentul se pune pe integrarea intervențiilor orientate către pacient”.