Principalele probleme cu care se confruntă pacienții bolnavi de cancer în perioada pandemiei sunt accesul dificil la investigații și tratamente și costul ridicat ale serviciilor medicale și tratamentelor. Vital pentru aceștia este asigurarea unei continuități a îngrijirii medicale adaptată condițiilor impuse de pandemie.
Organizația All.Can a identificat câteva soluții practice care pot fi implementate pentru a reduce riscurile la care sunt supuși pacienții cu cancer în timpul îngrijirii lor și solicitările la care sunt supuse serviciile de sănătate în timpul crizei COVID-19. Acestea pot ajuta personalul oncologic din spitale să adapteze practicile de îngrijire în circumstanțele actuale, care se schimbă rapid și reprezintă o continuă provocare. Mulți pacienți cu cancer și supraviețuitori ai cancerului se numără printre cei care sunt deosebit de expuși riscului de complicații în cazul pandemiei COVID-19. Acest lucru este cauzat de faptul că ei pot avea un sistem imunitar compromis și/sau probleme medicale majore cauzate fie de boala lor, fie de tratamentul acesteia. De exemplu, cei cu o funcție pulmonară slabă sunt cei mai expuși riscului de complicații grave și de deces din cauza COVID-19. În multe țări în care pandemia se intensifică, Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) raportează că sunt puse în aplicare măsuri pentru a reduce vizitele la spital pentru pacienții cu cancer și pentru a acorda prioritate pacienților care primesc tratament activ, amânând în același timp vizitele de control. Mai mult, ESMO raportează că medicii decid adesea, de la caz la caz, dacă tratamentul trebuie inițiat sau continuat, dacă o vizită este într-adevăr necesară sau dacă poate fi amânată. În plus, unele proceduri elective sunt amânate pentru a elibera resurse pentru creșterea inevitabilă a numărului de pacienți cu COVID-19 așteptați în perioada următoare. În tot acest timp, dezinformarea este foarte răspândită și amenință bunăstarea fizică și psihică a pacienților cu cancer.
Informarea și sprijinirea pacienților
În timp ce serviciile de oncologie se adaptează la furnizarea de îngrijiri în aceste circumstanțe fără precedent, organizația All.Can solicită ghiduri/orientări clare pentru pacienții cu cancer cu privire la minimizarea riscurilor cauzate de virus, precum și la continuitatea îngrijirii lor. În special, All.Can solicită următoarele:
Menținerea continuității îngrijirii
Comunitatea oncologică depune eforturi susținute pentru a reduce la minimum întreruperile în îngrijirea bolnavilor de cancer dar, în unele cazuri, se recomandă ajustări. De exemplu: